Csökkent az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye

Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának szeptemberi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 49,0 pontra javult az augusztusi 47,6 pontról az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management – ISM) hétfői közlése szerint.

Elemzők kevésbé javuló adatra, 47,8 pontra számítottak szeptemberre.

A BMI indexének 50 pont feletti értéke a gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig annak csökkenését jelzi.

Az ISM amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 28 hónapos növekedést követően 2022 novemberében esett 50 pont alá, így már 11 hónapja csökken az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye. A szeptemberi adat azonban 10 hónapja a legkisebb mértékű teljesítménycsökkenést jelenti.

Az új megrendelések alindexe szeptemberben 49,2 pontra emelkedett az egy hónappal korábbi 46,8 pontról, a termelési index pedig az augusztusi 50,0 pontról 52,5 pontra emelkedett. A foglalkoztatási mutató 2,7 ponttal erősödött, 51,2 pontra. Eközben a termelői ár alindex 4,6 ponttal, 43,8 pontra süllyedt.

Az eltérő módszertannal dolgozó S&P Global gazdaságkutató intézet ugyancsak hétfőn azt közölte, hogy szeptemberben az amerikai feldolgozóipari BMI végleges értéke 49,8 pontra, 5 havi csúcsra emelkedett az augusztusi 47,9 pontról. Az S&P Global adatai szerint az amerikai vállalatok új megrendeléseinek csökkenése lassult a kibocsátás marginális növekedése közepette.

MTI
Címlapfotó: David Mark from Pixabay

- H I R D E T É S -