Kissé javult az üzleti hangulat októberben a feldolgozóiparban

Kissé javult a feldolgozóipari üzleti hangulat Magyarországon októberben, az MLBKT Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke 50,5 pontra emelkedett a szeptemberi 47,4 pontról.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) csütörtöki, MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta, a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt javulásról, pozitív kilátásokról számoltak be a szeptemberi zsugorodást (50 pont alatti érték) követően.

Az alindexek többnyire emelkedtek, ám csak négy alindex áll a fellendülési tartományban.

Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 9,8 százalékponttal emelkedett; 1995 óta ez a kilencedik legmagasabb e havi érték.

A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, azonban az e havi indexérték 1,3 százalékponttal csökkent szeptember után.

A foglalkoztatás 50 pont alatt áll, az indexérték 0,6 százalékponttal csökkent.

A szállítási átfutási idő index tartósan 50 pont alatt maradt, értéke 4,2 százalékponttal esett vissza. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei a negyedik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek index szintén szűkülést mutat, az index értéke 7,7 százalékponttal alacsonyabb októberben.

A külpiaci mutatók szintén visszaestek, recessziós értéken állnak: az import indexe 1,0 százalékponttal, az exporté 1,5 százalékponttal alacsonyabb a friss felmérés szerint.

A beszerzési árak emelkedtek, az index értéke 15,3 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 11,2 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 4,5 százalékponttal nőtt e hónapban.

MTI
Címlapfotó: Robert Balog from Pixabay

- H I R D E T É S -