Kína lassítja a feltörekvő térség gazdaságainak növekedését

A kínai gazdaság potenciális növekedési ütemének lassulása visszahúzó erővel hat a globális feltörekvő térség többi nagy gazdaságának növekedési lendületére is – áll a Fitch Ratings pénteken Londonban bemutatott negyedéves világgazdasági előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: az általa vizsgált tíz legnagyobb feltörekvő gazdaság – Kína, India, Oroszország, Brazília, Dél-Korea, Dél-Afrika, Mexikó, Lengyelország, Törökország és Indonézia – GDP-súlyozással számolt éves átlagos középtávú növekedési potenciáljára szóló előrejelzését az eddigi 4,3 százalékról 4 százalékra csökkentette.

A negatív korrekció fő oka a tanulmány szerint az, hogy a Fitch jelentősen, 5,3 százalékról 4,6 százalékra rontotta a kínai gazdaság középtávú növekedési potenciáljára adott becslését.

A hitelminősítő az orosz gazdaságban az eddig érvényben tartott 1,6 százalék helyett 0,8 százalékos, Dél-Koreában 2,3 százalék helyett 2,1 százalékos, Dél-Afrikában 1,2 százalék helyett 1 százalékos éves átlagos növekedést valószínűsít középtávon.

A Fitch elemzése szerint a GDP-súlyozásos számítási modell miatt a teljes vizsgált mezőnyre szóló előrejelzés annak ellenére is csökkent, hogy a cég jelentősen, 5,5 százalékról 6,2 százalékra javította az indiai gazdaság növekedési potenciáljára adott, egy-egy év átlagára számolt középtávú előrejelzést.

Lengyelország esetében a hitelminősítő ezt a becslést 2,6 százalékról 3 százalékra, Törökország esetében 3,9 százalékról 4,1 százalékra emelte.

A Fitch Ratings londoni elemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy most összeállított legfrissebb becsléseik – Brazília és Lengyelország kivételével – az országcsoport egészében elmaradnak a globális koronavírus-járvány előtt e gazdaságok középtávú növekedési potenciáljára kidolgozott prognózisaiktól, mindenekelőtt a járvány idejéből “örökölt” fennakadások miatt.

Mindez azt jelenti, hogy a tíz vizsgált feltörekvő gazdaság előrevetített potenciális hazai összterméke 2027-re 3 százalékponttal lesz alacsonyabb annál a pályánál, amelyet a térség gazdasági növekedési potenciáljának görbéje az időszak végéig a Fitch által 2019-es – vagyis a járvány kezdete előtti – kiindulóponttal számolt becslés alapján követhetett volna – áll a hitelminősítő pénteken Londonban ismertetett szektorelemzésében.

A Fitch Ratings nemrégiben, egy külön elemzésben azt is valószínűsítette, hogy a kínai ingatlanpiac egyre meredekebb visszaesése jövőre várhatóan a világgazdaság egészének növekedését is lassítja.

A cég abban az elemzésben a 2024-re érvényes globális növekedési prognózisát 0,2 százalékponttal 1,9 százalékra gyengítette, mindenekelőtt azért, mert a kínai gazdaságban az általa addig vártnál ugyancsak 0,2 százalékponttal lassabb, 4,6 százalékos növekedést valószínűsít jövőre.

A Fitch a kínai hazai össztermék idei bővülési ütemére adott prognózisát is erősen, 0,8 százalékponttal 4,8 százalékra rontotta.

A Fitch Ratings indoklása szerint a 2024-re szóló negatív előrejelzési korrekciók fő oka az, hogy a kínai ingatlanpiac korábban várt stabilizációja nem következett be, a szektor forgalma az idén akár 20 százalékkal is visszaeshet.

MTI
Címlapfotó: Pete Linforth from Pixabay

- H I R D E T É S -