A magyarországi vállalatok 78 százalékát érintette a fluktuáció

A magyarországi vállalatok 78 százalékát érintette idén valamilyen mértékben a munkaerő fluktuációja, ami főként a gépgyártási és a nehézipari szektorra volt jellemző – közölte a Profession.hu a friss, HR Körkép 2023 kiadványa alapján szerdán az MTI-vel.

Továbbra is a 18-39 éves munkavállalók a legaktívabbak az álláspiacon, azonban míg 2021-ben az ehhez a korcsoporthoz tartozó dolgozók egyharmada váltott munkát, 2023-ban már több mint fele.

Hozzátették, hogy a középfokú végzettségű munkavállalók cserélnek leggyakrabban állást: 53 százalékuk váltott munkahelyet idén, 8 százalékkal többen, mint tavaly. Jelentősen nőtt viszont a felsőfokú végzettségűek körében az aktív munkakeresők aránya az elmúlt két évben: 2021-ben az érintett munkavállalói csoport 23 százaléka, idén viszont már 45 százaléka váltott munkát.

Ugyanakkor jelezték, hogy többek között a járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt két éve még erős visszafogottság jellemezte a munkavállalókat a munkahelyváltás terén.

A közlemény idézte Dencső Blankát, a Profession.hu piackutatási szakértőjét, aki elmondta: a korlátozottabb munkalehetőségek ellenére is jelentős munkavállalói aktivitást a remélt magasabb bér is jelentősen motiválja. Ilyen helyzetben különösen fontos a cégek számára a munkaerő megtartása és az új szakemberek minél hatékonyabb felvétele. Ahhoz azonban, hogy vonzó legyen a munkavállók számára a vállalat, nem csak a pénzbeli juttatás lehet meghatározó tényező, például a gyors és hatékony felvételi folyamat vagy a távmunkavégzés biztosítása, valamint a bértranszparencia is javíthatja a munkavállalók viszonyulását a céghez.

MTI
Címlapfotó: Mohamed Hassan from Pixabay

- H I R D E T É S -