Csökkent a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe

Az előzetesen becsültnél kevésbé csökkent, azonban így is hathavi mélypontra esett a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe novemberben.

A szerdán ismertetett végleges adatok szerint a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe 61,3 pontra, hathavi mélypontra csökkent az októberi 63,8 pontról a november 10-én előzetesen közölt 60,4 pont helyett.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója az októberi 59,3 pontról 56,8 pontra, hathavi mélypontra csökkent az előzetesen közölt 56,9 pont helyett, a jelenlegi helyzetet tükröző almutatóé 70,6 pontról 68,3 pontra gyengült az előzetesen becsült 65,7 pont helyett.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás az előző havi 4,2 százalékról 4,5 százalékra, héthavi csúcsra emelkedett, jelentősen meghaladva a világjárványt megelőző két év 2,3-3,0 százalék közötti értékeit. Az ötéves inflációs várakozás 3,0 százalékról 3,2 százalékra, 2011 márciusa óta a legmagasabbra emelkedett.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszáma az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adó fogyasztás várható alakulásának.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz embert kérdeznek meg telefonon.

MTI
Címlapfotó: Markus Winkler from pexels

- H I R D E T É S -