MLBKT: Mérsékelt lassulás januárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 49,9.

  •  A korábbi január havi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,9) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is alulmúlja (52,7).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többnyire csökkentek. A részindexek többsége még a fellendülési tartományban áll.
  • A foglalkoztatottság index 0,3 százalékponttal magasabb ebben a hónapban, értéke enyhe bővülést jelez. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami ebben a hónapban emelkedett (51,1).

 

A Beszerzési Menedzser Index januárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 49,9. A válaszadók az előző hónaphoz képest lassulásról és stagnáláshoz hasonló folyamatokról számoltak be januárban.

A decemberi enyhe bővülést követően az év első hónapjában épphogy zsugorodást figyelhetünk meg, a BMI index 0,1 százalékponttal 50,0 alatt áll. Az indexek többnyire csökkentek, ennek ellenére még hat index áll a fellendülési tartományban.

Az új rendelések mennyisége mérsékelten nőtt, az indexérték 2,2 százalékponttal csökkent.

A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 2,0 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest.

A foglalkoztatás 50 pont felett áll, az indexérték 0,3 százalékponttal nőtt. A szállítási átfutási idő index ismét 50,0 alatt áll, értéke 2,4 százalékponttal nőtt.

A vásárolt készletek index értéke 4,4 százalékponttal csökkent decemberhez képest. A külpiaci mutatók közül az import indexe 6,7 százalékponttal esett vissza, az exporté 2,7 százalékponttal csökkent.

A beszerzési árak mérséklődtek, az index értéke 15,3 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 2,0 pontot esett vissza.

A késztermékkészletek indexe 7,4 százalékponttal csökkent e hónapban. A 2024 januári BMI index alacsonyabb a decemberi (51,0) értéknél.

Január átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a januári értékeké 52,9). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a harmadik legalacsonyabb e havi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a hatodik legalacsonyabb e havi érték.

Az új rendelések indexe nőtt, az index az új rendelések állományának emelkedését jelzi januárban. 1995 óta ez a tizenötödik legmagasabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő indexe nőtt decemberhez képest. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek index csökkent, értéke 50,0 pont felett áll és bővülést mutat. Az e havi indexérték az tizenötödik legmagasabb érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index nőtt, ebben a hónapban ismét bővülést mutat. Az indexérték a kilencedik legmagasabb e havi érték.

 

MLBKT
Címlapfotó: Joachim Schnürle from Pixabay

 

- H I R D E T É S -