Húsvéttól jönnek a visszaváltható palackok, amikért külföldön több pénz járhat

Áprilistól jelentős változásokra lehet számítani a magyar kiskereskedelemben, ahogy megjelennek a betétdíjas palackok a polcokon. A jogszabályok értelmében július elsejétől kötelező lesz a boltoknak betétdíjas csomagolásokban szállítani az árut. A nagyobb élelmiszerboltokban már egy hónapja visszaváltó automaták állnak, de az ezekbe való betételre még várni kell.

A Coca-Cola, Dreher, Tesco, Lidl és a visszaváltó rendszert üzemeltető Mohu egyaránt úgy nyilatkozott, hogy várhatóan húsvéttól megjelennek a betétdíjjal ellátott termékek a polcokon. Ez azt eredményezheti, hogy áprilistól a vásárlók ugyanazon termékeket két különböző csomagolásban és árban találhatják meg a polcokon.

A betétdíj nélküli termékek iránti kereslet valószínűleg magas lesz, mivel a vásárlók az árkülönbséget vagy a visszavétel miatti plusz munkát jelentős terhelésként élik majd meg. Ezért a betétdíjas logó nélküli termékek fogynak el valószínűleg először a rendszerből.

Azoknak, akik nem beszélnek magyarul, a visszaváltó automatákon csak magyar nyelven lesznek tájékoztató feliratok, de a piktogramok alapján és angol nyelvű plakátokkal is megismerkedhetnek. Az applikáció, amelyen keresztül vissza lehet majd igényelni a betétdíjat, áprilisra várhatóan elkészül.

Érdekesség, hogy a külföldi vásárlók nem kaphatják majd meg a betétdíjat készpénzben, mert az applikáció nem fogja elfogadni a külföldi bankszámlaszámokat. A cég szerint az ilyen utalásoknak túl magas lenne a költsége.

Azok a boltláncok, amelyek a környező országokban is jelen vannak, és saját márkás termékeket is forgalmaznak, most döntenek arról, hogy milyen csomagolást kérnek bérgyártóiktól. Ez befolyásolhatja, hogy ugyanaz a termék mennyiért kapható betétdíjas vagy betétdíj nélküli csomagolásban. Például a Tesco olyan vonalkódokat helyez majd el a csomagoláson, amelyek minden országban lehetővé teszik a visszaváltást.

Ezen változásoknak köszönhetően érdekes helyzetek alakulhatnak ki a határon élő vásárlók számára, akik mindkét országban szoktak vásárolni. Azoknak azonban, akik a határ mellett laknak és mindkét országban szoktak saját márkás termékeket vásárolni, akár 7-8 forint különbséget is tapasztalnak majd palackonként.

 

Trademagazin
Címlapfotó: ds_30 from Pixabay

- H I R D E T É S -