MLBKT: Lassabb bővülés áprilisban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 51,8.

A korábbi április havi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,2) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is alulmúlja (56,8).

  • A felmérésben vizsgált részindexek többnyire emelkedtek. A részindexek többsége a bővülési tartományban áll.
  • A foglalkoztatottság index 0,4 százalékponttal magasabb ebben a hónapban, értéke ismét enyhe zsugorodást jelez. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami ebben a hónapban nőtt (49,6).

Történeti áttekintés

MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)

 

A Beszerzési Menedzser Index áprilisban

Áprilisban a válaszadók az előző hónaphoz képest visszafogott bővülésről számoltak be. A márciusi mérsékelt bővülést követően ebben a hónapban lassabb ütemű növekedést figyelhetünk meg, a BMI index 0,4 százalékponttal csökkent, 50,0 feletti értéken áll. Az indexek többségében emelkedtek, hét index áll a fellendülési tartományban. Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 0,8 százalékponttal nőtt. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 3,3 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. A foglalkoztatás 50 pont alatt áll, az indexérték 0,4 százalékponttal nőtt. A szállítási átfutási idő index ismét 50,0 alatt áll, értéke 1,5 százalékponttal csökkent. A vásárolt készletek index értéke 6,7 százalékponttal nőtt márciushoz képest. A külpiaci mutatók közül az import indexe 3,5 százalékponttal esett vissza, az exporté 0,3 százalékponttal emelkedett. A beszerzési árak emelkedtek, az index értéke 6,0 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 2,2 pontot emelkedett. A késztermékkészletek indexe 0,5 százalékponttal nőtt e hónapban. A 2024 április BMI index nagyobb a márciusi (52,2) értéknél. Április átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az áprilisi értékeké 52,2). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a tizedik legalacsonyabb e havi érték.

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a negyedik legalacsonyabb e havi érték.

Az új rendelések indexe nőtt, az index az új rendelések állományának emelkedését jelzi áprilisban. 1995 óta ez a tizenegyedik legmagasabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő indexe csökkent márciushoz képest. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei az ötödik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek index nőtt, értéke ismét 50,0 pont felett áll, ezzel bővülést mutat. Az e havi indexérték a ötödik legmagasabb érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index nőtt, de ebben a hónapban is zsugorodást mutat. Az indexérték a tizenharmadik legmagasabb e havi érték.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe nőtt márciushoz képest. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, a tizennegyedik legalacsonyabb e havi adat.

  • A beszerzési árak esetében az e havi index nőtt, az indexérték összességében az árak erős emelkedését jelzi. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a tizenegyedik legalacsonyabb e havi érték.
  • A késztermékkészletek indexe áprilisban magasabb az előző hónaphoz képest, értéke a készletszint emelkedésére utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag feletti tekinthető, ez a tizenegyedik legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben és 2022-ben is tízet, 2023-ban ismét hatot.
  • A külpiaci mutatók közül az exportindex 50,0 pont felett, míg az importindex 50,0 alatt áll. Az indexértékek mozgásában az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg, amely 2023-ban és a 2024-es év elején is folytatódott.
  • Ebben a hónapban habképző anyagok, némely hideg acélok, fa- és papíráru kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, melegen hengerelt és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről granulátumok és műanyagok, valamint színesfémek kapcsán számoltak be válaszadóink.

 

MLBKT

- H I R D E T É S -