A világ a bérelhető informatikai megoldások irányába halad

Egy kisebb vállalat évi hat-nyolcszázezer forintot, egy nagyobb cég pedig akár évi 18-20 millió forintot is megtakaríthat.

A világ a bérelhető informatikai megoldások felé halad, a magyar cég- és informatikai vezetők többsége azonban még mindig idegenkedik tőle. Lehet-e változtatni a helyzeten? Az Invitel és a BellResearch közös kutatásban keresett választ arra, hogyan gondolkodnak minderről a magyar vállalat- és intézmény vezetők. Íme a főbb megállapítások.

Keresleti oldal

  • A vezetők bizalmatlanok a szolgáltatókkal szemben és félnek másra bízni a céges informatikai adatokat. Ami azért meglepő, mert például a hasonlóan bizalmas adatokkal dolgozó könyvelést szinte mindenhol “külső partnerre” bízzák.
  • Számos tévhit él a köztudatban, sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan segíthet az informatikai szolgáltatások bérlése az olcsóbb és hatékonyabb működésben.
  • Kisebb vállalatoknál fel sem merül a gondolat, hogy egy professzinális szolgáltató jobban, biztonságosabban és olcsóbban oldhatja meg ugyanezt a feladatot, hiszen “látszólag” jól működik házon belül a szerver. A kutatás arra is rávilágít, hogy sokszor csak egy-egy nagyobb leállás, visszafordíthatatlan adatvesztés bekövetkezésekor döbbennek rá a folyamatok törékenységére.
  • A nagyobb vállalatok általában bővebb ismeretekkel rendelkeznek, de esetükben összetettebbek az érdekrendszerek is: a belső IT sokszor saját hatáskörének csökkenését félti, ezért nem minden esetben támogatja az informatikai infrastruktúra külső partner általi üzemeltetését.
  • A válság sokszor rádöbbentette a vállalatvezetőket arra, hogy alternatívákat és megoldásokat keressenek IT infrastruktúrájuk hatékony üzemeltetésére, azonban átütő hatással nem járt a piac fellendítésére.

Kínálati oldal

  • A szolgáltatóknak is fejlődniük kell, pontosabb és még mélyebb piacismeretre van szükség ahhoz, hogy a piaci szereplők gondolkodását, döntési, működési mechanizmusát megértsék.
  • A szolgáltatók felelőssége, hogy megértsék az adott cég vagy vállalat működését és céljait és megoldásnak az adott vállalatra szabott bérelhető informatikai szolgáltatások megfelelő szintjét kínálják.
  • Közérthetően és szisztematikusan el kell mondaniuk, hogy az informatikai rendszer külső szakértő általi üzemeltetése végső soron miért jelent olcsóbb, biztonságosabb és hatékonyabb működést a vállalatok számára.

“A világ fejlettebb gazdaságaiban a modern informatikai megoldásokra történő előfizetéssel sokat spórolnak a vállalati IT költségeken, azonban a hazai piaci szereplőknek még csak kis százaléka dönt emellett. A legnagyobb gát hazánkban, hogy kevés az információ és sok a tévhit. Elsősorban azt kell megérteni, hogy az informatikai rendszer külső szolgáltató partner általi üzemeltetése nem más, mint egy speciális előfizetés. Egy olyan szerződés, amellyel egy külső szakértőt bízunk meg, hogy olcsóbban és jóval nagyobb biztonsági garanciákat vállalva üzemeltesse cégünk informatikai hálózatát” – fogalmazott Zsembery György, az Invitel üzleti működéséért felelős vezérigazgató-helyettese.  Az Invitel azt látja, hogy az ügyfelek először csak szervereik üzemeltetésére fizetnek elő, majd virtualizálnak, és pozitív tapasztalataik után már alkalmazások egy részét is bérleti konstrukcióban veszik igénybe.

“Elemzéseink szerint a piac növekedésének “motorja” mindenekfelett az elérhető költségmegtakarítás és a hatékonyabb, megbízhatóbb működés. Azt várják a szolgáltatóktól a cégek, hogy a speciális szaktudást megfizetve, olyan megoldásokat adjanak, amivel több pénzt kereshet a vállalat. Ennek elengedhetetlen feltétele pedig az, hogy a szolgáltatók ne úgy akarják szolgáltatásaikat értékesíteni, hogy nincs meg a megfelelő piacismeretük” – mondta Sugár Mihály, a BellResearch vezető tanácsadója. “Mi nem számítunk arra, hogy egyik napról a másikra vállalatok tucatjai bízzák külső szolgáltatóra informatikai rendszerük működtetését, hiszen számos helyen még erős a bizalmatlanság és sok az ellentétes érdek is.