USA-Kína: 45 milliárd dollárnyi exportüzlet

Washington, 2011. január 19., szerda (MTI/Reuters/Dow Jones)

Az Egyesült Államok és Kína 45 milliárd dollár értékben kötött exportmegállapodásokat – közölte szerdán az amerikai kormányzat egy neve elhallgatását kérő vezető beosztású hivatalnoka.

A megállapodások részét képezi 200 Boeing repülőgép megvásárlása is, összesen 19 milliárd dollár értékben. További üzletekhez juthat az informatikai vállalat Honeywell, a gépiparban tevékenykedő Caterpillar és a Toshiba leányvállalata, az energiaipari berendezéseket gyártó Westinghouse Electric is. Az előzetes becslések szerint 235 ezer új munkahely létrejöttéhez járulhatnak hozzá az üzletek.

Hirdetés

Az újságíróknak nyilatkozó hivatalnok azt is elmondta: számos fontos területen történt előrelépés a két fél között, például a szellemi tulajdon, a helyi innováció és a kormányzati beszerzések terén. A kínai fél ígéretet tett arra, hogy a kormányzati technológiai beszerzéseknél nem éri negatív diszkrimináció a külföldi vállalatokat, ahogy az alapján sem, hogy hol jegyzi be a vállalat szellemi termékeit.

Kína decemberben jelentette be: a kormányzati szervek és az állami tulajdonú vállalatok számára kötelezővé teszi a jogtiszta alkalmazások használatát. Most azt az ígéretet teheti Peking, hogy kivizsgálja a programban elérteket és nyilvánosságra hozza annak eredményeit.

A hivatalos bejelentés amerikai idő szerint szerda délután lehet, amikor Hu Csin-tao és Barack Obama amerikai és kínai üzletemberekkel találkozik. Az eseményen részt vesznek többek között a General Electric, a Boeing, a Coca-Cola, a Dow Chemical és a Lenovo-csoport vezetői.

Hu Csin-tao négynapos hivatalos állami látogatáson vesz részt az Egyesült Államokban, amelynek utolsó két napját Chicagóban tölti majd.