Orbán Viktor: folytatódik a keleti nyitás

A munkaalapú gazdaság és társadalom megteremtéséről beszélt Orbán Viktor a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megalakulásának 50. évfordulóján rendezett ünnepségen szerdán Párizsban. A kormányfő a gazdaság terén a keleti nyitás folytatása jegyében koreai és japán kollégájával a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról is egyeztetett párizsi látogatása alatt.

A magyar miniszterelnök a gazdasági válságkezelésről rendezett kerekasztal-beszélgetésen úgy vélekedett, hogy az elmúlt időszakban nem egyszerűen egy válságot élt a világ, hanem egy olyan periódust, amely megváltoztatta Európa történelmét: az egykori háborús alapú gazdaságot korábban a jóléti gazdaság váltotta fel, amely után most a munkaalapú gazdaság következik. Véleménye szerint az eladósodottság és a munkanélküliség két olyan jelentős probléma, amelyek nem egyszerűen kihívást, hanem “ellenséget” jelentenek a kormány számára. “A reformnyelvet tegyük félre és beszéljünk egyenesen” – hangsúlyozta. Hozzátette: “ha mi nem győzzük le ezeket az ellenségeket, akkor ők fognak legyőzni bennünket. Ez a tétje a magyarok számára a 2011-es esztendőnek, amely Magyarország megújításának és átszervezésének az éve”.
A magyar kormány folytatni kívánja a keleti nyitást gazdasági téren: ennek jegyében találkozott a miniszterelnök koreai és a japán kollegájával párizsi látogatása alatt.
“Megpróbáljuk azt a keleti nyitást, amit megindítottunk az elmúlt egy év során gazdasági kapcsolatrendszerünkben, továbbvinni. Kína, Dél-Korea és Japán egyre felértékelődő gazdasági és kereskedelmi partnerei lesznek Magyarországnak” – mondta az MTI-nek Orbán Viktor.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Kim Hvang Sik dél-korai miniszterelnök és a magyar kormányfő kölcsönösen megállapította: a Magyarországon működő dél-koreai vállalatok általában elégedettek a gazdasági környezetükkel, s nem léteznek a két ország gazdasági együttműködését hátráltató panaszok.
Miután az Európai Parlament a közelmúltban megszavazta az Európai Unió és Dél-Korea közti szabadkereskedelmi megállapodást, hamarosan megnyílik a ratifikációs időszak az uniós országok számára. Ennek kapcsán Orbán Viktor koreai partnerének jelezte, hogy az Országgyűlés “gyors lesz” a ratifikációban, s személy szerint azt szeretné, ha európai partnerei is így tennének. Ez nem csak európai érdek, hanem a kétoldalú kereskedelemi kapcsolatok szempontjából különösen fontos Magyarország számára – hangsúlyozta a szóvivő.
A dél-koreai gazdaság Kim Hvan Sik értékelése szerint jelenleg jól teljesít. Ennek kapcsán Orbán Viktor úgy ítélte meg, hogy a közép-európai kilátások szintén kedvezőek, s a válság előtti időszakhoz hasonlóan, a válság után is a térség lesz az európai növekedés motorja – mondta a szóvivő.
Orbán Viktor támogatásáról biztosította az Európai Unió és Japán között a jövőben megkötendő szabadkereskedelmi megállapodást Kan Naoto japán miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén. Mindkét kormányfő fontosnak nevezte a gazdasági kapcsolatok elmélyítését, pozitív példaként említették a Suzuki magyarországi befektetését, s úgy vélték, hogy jó lenne, ha azt több hasonló jellegű beruházás követné – hangsúlyozta a szóvivő.
Szijjártó tájékoztatása szerint a miniszterelnök a megbeszélésen elmondta, hogy “nagyon fontos állami iparfejlesztési politika zajlik Magyarországon”, valamint azt, hogy Közép-Európa fel fog értékelődni a közeljövőben, s ez Japán számára is komoly lehetőséget jelent a gazdasági együttműködés területén.

Hirdetés