A jó magyar boroknak új cégér kell

Elkészültek az EU-nyilvántartásba vételhez szükséges magyar bor termékleírások, ezzel a magyar borágazat fejlődése új állomásához érkezett.2011.június 21.

Összesen 34 termékleírás érkezett a Vidékfejlesztési Minisztériumba, 29 közülük a védett eredetű, 5 pedig a földrajzi jelzéssel ellátott termékkategóriába tartozik. Az új termékleírásokat 2011 végéig el kell juttatnunk az Európai Bizottságnak.

Az EU- borreformtól – így a borok termékleírásától is – mindenki azt várja, hogy az európai borszektor versenyképesebb legyen és piacszerűbben működjön – folytatta a miniszter. Magyarországnak az az érdeke, hogy a termékleírások jók legyenek, mert ezekkel tudjuk hagyományos borainkat megvédeni, és a nagy értékű földrajzi eredet-megjelöléseinket, így például Tokaj, Eger, Hajós, Villány, Sopron, Somló, és a többit piacon tartani, folyamatosan fejleszteni – zárta a gondolatsort Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Az új kategóriák a fogyasztók jobb, egyszerűbb és átláthatóbb tájékoztatását szolgálják – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, aki ismertette a három új termékkategóriát:

Oltalom alatt álló eredet-megjelöléssel ellátott bor (OEM)

Ebbe a kategóriába tartozhat a védett eredetű bor és a meghatározott termőhelyről származó bor is. Ezek minőségét és jellemzőit alapvetően egy adott földrajzi környezet és az ahhoz kötött természeti tényezők határozzák meg. Ez a bor csak a megnevezett földrajzi területen, az ott termett szőlőből készülhet.

Oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor (OFJ)

Ide a meghatározott termőhelyről származó minőségi bor és a tájbor kerülhet. Olyan különleges hírnévvel vagy egyéb jellemzőkkel rendelkező borok, amelyek a megjelölt földrajzi terülthez kapcsolhatók, és legalább 85 százalékban az ott termett szőlőből készültek. Elkészítését is az adott földrajzi területen kell elvégezni.

Földrajzi jelzés nélküli bor (FJN)

A borkategóriába az asztali bor, a tájbor, és az úgynevezett minőségi bor egyaránt bekerülhet. Ide tehát lényegében minden bor besorolható.

A magyar borok neve nem fog megváltozni, a palackok címkéin azonban helyet kapnak az új rendszernek megfelelő információk. Ezek alapján visszakereshetők azok a termékleírások, melyekből részletesen megismerhetők az adott borhoz kötődő adatok – egészítette ki az ismertetőt Botos Ernő Péter.

A termékleírások elkészítésének országos szintű koordinációját az Agrármarketing Centrum pályázatán nyertes Nemzeti Borakadémia Kft. végezte a 22 magyarországi borvidékkel együttműködve – vette vissza a szót Fazekas Sándor miniszter. Elmondta, hogy a Nemzeti Borakadémia Kft. jelentős szakmai segítséget adott az új rendszer megteremtésében.

A koncepció kedvez a hungarikumoknak, a hagyományainkhoz és a hazai termőhelyhez köthető borainknak, hiszen azok védelmét is jelentheti az új rendszer. Bízunk abban, hogy a világhírű magyar borok az új kategóriákban is éppen olyan sikeresek lesznek, mint a régiekben voltak. Változik a világ, a jó boroknak új cégér kell.

Fazekas Sándor megjegyezte: a magyar borok ismertségének előmozdítására jó alkalom volt Magyarország soros uniós elnöksége, ugyanis az ezzel kapcsolatos rendezvényeken alkalom volt kínálni a kiváló minőségű magyar borokat. Hozzátette: az ez év második felében sorra kerülő lengyel soros elnökség is magyar borokat kínál majd a hivatalos rendezvényeken.

- H I R D E T É S -