Ki lesz a nevető negyedik?

Bár a pályázati kiírás részletei egyelőre nem ismertek, a 4. mobilszolgáltatói frekvenciára kiírt tender előbb-utóbb megszületik.

A kérdés csupán az, hogy kik szállhatnak majd be reális eséllyel a versenybe. Annak ellenére, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) a szabad mobilfrekvenciák pályázatát eredeti tervei szerint 2010-ben bonyolította volna le, a pályázati kiírás részleteit a piaci szereplők még mindig várják. Pedig a piaci verseny élénkítése az NMHH-nak is érdeke – véli Takács Krisztián, a BTel ügyvezetője.

A BTel egy éve kezdett mobilinternet-szolgáltatást értékesíteni a Vodafone stratégiai partnereként, hogy bővítse szolgáltatási kínálatát, és egyben megalapozza jövőbeli jelenlétét a mobilhang-piacon. A hazai alternatív szolgáltató számára mindez tudatos stratégia része: a BTel célja, hogy negyedik szolgáltatói licensszel vagy virtuális szolgáltatóként (MVNO) a mobilpiacra lépve teljes csomagokat kínálhasson, mint a legnagyobb szolgáltatók.

Az NMHH májusi gyorsjelentése szerint a három Magyarországon működő operátor összesen 11,772 millió mobil-előfizetéssel rendelkezik. Az ügyfelek csak májusban 1 millió 377 ezer GB adatot töltöttek le és -fel, ami azt jelenti, hogy az egy aktív ügyfélre jutó átlagos forgalom átlagosan 1,20 GB-ra nőtt a korábbi hónapok adataihoz képest.

“Jelenleg a magyar piacon csupán három szereplő működik, pedig az európai gyakorlat mást mutat. A szomszédos országok mindegyikében minimum négy operátor működik, de vannak olyan extrém példák is, mint például Dánia, ahol hat, vagy Németország, ahol hét operátor szolgáltat egyszerre. Ráadásul a hazai verseny élénkítése csak újabb szereplő vagy szereplők bevonásával lehetséges – tehát a folyamat beindítása az NMHH-nak is érdeke” – mondja Takács Krisztián, a BTel ügyvezetője. “A BTel pedig tudatosan készül arra, hogy induljon a következő frekvenciatenderen”.

Technikailag lenne lehetőség egy negyedik mobilszolgáltató belépésére, hiszen a 450 megahertzes frekvencia mellett a 900 megahertzes frekvenciatartomány is szabad, és ez lehetővé tenné egy negyedik szolgáltató piacra lépését.