Adócsalás Csongrádban

Föld és eszközök nélküli őstermelőtől vásárolt költségszámlákkal mintegy 160 millió forint kárt okozott a költségvetésnek egy – konkrétan meg nem nevezett – Csongrád megyei vállalkozás – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A NAV Dél-alföldi Régiójának pénzügyi nyomozói vádemelést javasolnak a Csongrád Megyei Főügyészségnek az általuk felderített több rendbeli adócsalás ügyében.
A közlemény szerint egy mezőgazdasági vállalkozás kétszer akkora értékű fiktív őstermelői számlával – azaz felvásárlási jeggyel – fedte le zöldség- és gyümölcs-beszerzéseit, mint amennyi bevétele származott az áru későbbi eladásából. Így a valós mérleg szerinti adófizetési kötelezettségét nem teljesítette: 79 millió 800 ezer forint általános forgalmi adó, 63 millió 500 ezer forint társasági adó, és majdnem 17 millió forint különadó megfizetését mulasztotta el.
A NAV-nál úgy vélik, hogy az eredetileg számla nélkül felvásárolt zöldség és gyümölcs feltehetően magánszemélyektől vagy külföldről származott. A vállalkozás az áfával növelt eladás után fizetendő adót a fiktív felvásárlási jegyek 12 százalékos kompenzációs felárával ellensúlyozta.
Ahhoz azonban, hogy a két tétel egyenlege nulla legyen, összesen 3.685 tonna áru megvásárlását kellett a hamis bizonylatokkal igazolnia. Ez akkora mennyiség, amelynek előállítására csak egy kisebb szövetkezet képes, nem pedig egy olyan őstermelő, akinek nincs földje és eszközparkja.
A vállalkozás vezetőjének adócsalás, számvitel rendjének megsértése és magánokirat-hamisítás miatt kell felelnie. Az elmaradt adó, az ahhoz kapcsolódó bírságok és késedelmi kamat megfizetése mellett halmazati büntetésként akár 12 év börtönbüntetéssel is számolnia kell az elkövetőnek – tartalmazza a NAV közleménye.