Nőtt az ipari termelés

Az első hét havi 7,0 százalékos növekedés után lassul az ipar termelése az év hátralévő részében, és 2011 egészében 6-6,5 százalékos lehet a gyorsulás – felelték az MTI által megkérdezett elemzők csütörtökön.

2011.szeptember 15. (MTI)

Az ipari termelés volumene 7,0 százalékkal nőtt az év első hét hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a  Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A részletes adatok megegyeznek az előzetesen közölttel: az ipari termelés volumene júliusban munkanaphatással kiigazítva 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal nőtt szezonálisan és munkanaphatástól megtisztítva a júliusi 0,6 százalékos visszaesés után. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,3 százalékos volt a növekedés a kiigazítatlan adatok szerint.
A júliusi 1,4 százalékos visszaesés után várható volt a pozitív korrekció – mondta Barta György. A CIB Bank vezető elemzője szerint a nyugat-európai konjunktúra gyengülését tükrözte vissza a júniusi adat, a júliusi arra utal, hogy a növekedés visszatért, de a kétszámjegyű növekedésnek búcsút kell inteni.
A KSH jelentése ismét azt bizonyítja, hogy a belföldi kereslet gyenge, ezért továbbra is az export húzhatja az ipari termelést – magyarázta az elemző. Ugyanakkor az eurózóna beszerzési menedzser indexei, s ezen belül is a német mutató lassulást jelez, ami nem ad  okot optimizmusra az év hátralévő részében, így a legvalószinübb forgatókönyv szerint 2011-ben az ipari termelés 6 százalékkal nőhet – jelezte Barta György.
Egy árnyalatnyival nagyobb, 6,5 százalékos ipari termelés bővülést vár 2011-ben Suppan Gergely a júliusi adat ismeretében. A Takarékbank vezető elemzője az év hátralévő hónapjaiban 2-4 százalék közötti év/éves adatra számít, de decemberben  kiugróan jó adatot vár a bázishatás miatt.

Kollégájához hasonlóan Suppan Gergyely is az ipar szempontjából bizonytalansági tényezőként említi az eurózóna vezető országaiból érkező romló beszerzési menedzserindexeket, amelyek kedvezőtlenül hatnak az ipar export értékesítési lehetőségeire.
Ezzel kapcsolatban az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy a számítógép, elektronikai, optikai termékek alágazata közel 25 százalékkal kevesebb terméket bocsátott ki az egy évvel ezelőttinél. Véleménye szerint ennek oka, hogy miközben az Apple termékeihez kötődő szállítók termékei iránt gyorsan nő a kereslet, addig a magyarországi termelők (Nokia, Elcoteq) ebből nem tudnak profitálni, mivel a versenytársakhoz kapcsolódnak.

Hirdetés