Kína vevő a jó minőségű magyar élelmiszerre

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár tegnap tárgyalt Jiang Pinggel, a 23 milliós lakosú Sanghaj polgármester helyettesével.

A kínai delegáció látogatása során felmérte az együttműködési lehetőségeket a gabona, a sertés és a halászati ágazat kutatás-fejlesztésében. A minisztériumi találkozó előtt a kínai fél megtekintette a herceghalomi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetet, ahol a sertés, ezen belül is a mangalica tenyésztés keltette fel az érdeklődését.

Czerván György kiemelte, hazánk több tízmillió ember élelmiszerellátását tudja biztosítani, ezért a kutatás-fejlesztési technológiák exportján felül a mezőgazdasági termékek kivitelére is lehetőség nyílik.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kínai-magyar agrárkapcsolatok fejlődésének eredményeképpen néhány hónapja megnyílt a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. libakeltető telepe Anhui városában. Áprilisban összeült a két ország Mezőgazdasági Munkacsoportja Pekingben, több területen is együttműködési lehetőségeket találtak, például a gyümölcstermesztésben vagy a lótenyésztésben.

A 23 milliós Sanghaj egyike azoknak a kínai nagyvárosoknak, amelyeksokat tesznek azért, hogy az ott élőket biztonságos élelmiszerekkel lássák el. Jiang Ping kiemelte, a lakosság jövedelmi helyzetének javulásával egyre nagyobb igény mutatkozik a biotermékekre és a vegyszermentes élelmiszerekre Sanghajban.

Mint ismert a Vidékfejlesztési Minisztérium júniusban együttműködési megállapodást írt alá a kínai Földügyi és Erőforrás Minisztériummal, így a két ország a földügyi igazgatás területén is szorosabbra fűzi a kínai-magyar kapcsolatokat.