Átadták a Bosch új miskolci gyártócsarnokát

Szeptember 22-én nyitották meg Miskolcon az utóbbi évek legnagyobb szabású hazai Bosch beruházásának számító új autóipari gyártócsarnokot. A gyárépület egy év alatt 5,5 milliárd forint értékű beruházással valósult meg, sokszáz új munkahelyet teremt.

Orbán Viktor a megnyitó alkalmából tartott beszédében kiemelte, ez a befektetés testesíti meg azt a bizalmat, amelyet a német iparosok Magyarország felé mutatnak. Egy befektetés akkor lehet sikeres – folytatta -, ha minőségre, innovációra és tanulásra, képzésre épül. Ezért Magyarországnak új szakképzési rendszerre van szüksége, a jelenlegi rendszer ugyanis munkanélkülieket termel ki ahelyett, hogy munkába állítaná a fiatalokat. Az egyetemeknek és az ipari központoknak együtt kell működniük a szakképzés területén, nincs értelme, hogy az állam olyan intézményeket tartson fenn, amelyek nem kapcsolódnak a termeléshez, amely alkalmazni fogja az onnan kikerülő szakembereket.

A miniszterelnök elmondta, Magyarország megújulása, ebben a pillanatban érthető meg, amikor több száz munkahely megteremtését üdvözölhetjük. Kiemelte azt is, nem pusztán egy gyár átadását ünnepeljük, hiszen akik ebben az országban, ebben a régióban élnek pontosan tudják, milyen nagy szükség van megújulásra. 20-25 évvel ezelőtt sok munkahely szűnt meg Miskolcon és környékén, ugyanakkor rengeteg dolgozni akaró szorgos ember maradt itt. A Kormány nem hagyja cserben azokat, akik munkából szeretnének megélni – tette hozzá.

Orbán Viktor kifejtette: a Kormány leszámol a spekulánsokkal és az uzsorásokkal, véget vet az emberek kizsákmányolásának és a dolgozó emberek oldalára áll, mivel ebben van a jövő. Ennek a gyártócsarnoknak a megnyitása egyfajta válasz az Európai Uniós gazdasági pesszimizmusra is, bízunk benne, hogy ez a fejlesztés is a termelő munka becsületét segít helyre állítani – tette hozzá.

Wolf-Henning Scheider, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja elmondta, az új 23 ezer négyzetméteres gyáregységgel bővül az autóipari kapacitás és a cég termékportfóliója is. A beruházásnak köszönhetően a dolgozók létszáma előre láthatóan 1900 főről 3000 főre emelkedik 2014-ig. Ezzel, a dolgozói létszámot tekintve, a most átadott miskolci egység lesz az elektromos hajtások, indítómotorok és generátorok divízió legnagyobb európai üzeme. A Bosch eddig csaknem 50 milliárd forintot fektetett be Miskolcon és további mintegy 13 milliárd forintos fejlesztésre lát lehetőséget az elkövetkező öt évben. Wolf-Henning Scheider kiemelte: ezek a számadatok jól mutatják, hogy a cég a gyártási és fejlesztési tevékenységeit tekintve Magyarországot az egyik legfontosabb európai országnak tekinti.

Hirdetés