A nagyvállalatok 20 százalékos támogatást igényelhetnek

Október 17-től igényelhető a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtandó támogatás, a kis- és középvállalkozások (kkv) 40 százalékos, míg a nagyvállalatok 20 százalékos támogatást igényelhetnek, a rendelkezésre álló 4 millió eurónyi keretösszegből.

2011.október 18. (MTI)

A Magyar Agrárkamra hétfői közleménye szerint a kérelmeket december 16-ig lehet beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, a támogatás kifizetésének legkésőbbi határideje 2012. október 15.
A közlemény szerint Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból származó támogatás utófinanszírozott, vagyis a felhasználónak előre meg kell vásárolnia a gépet és az üzembe helyezést követően kérelmezheti a támogatást. Támogatás kizárólag olyan új, első üzembe helyezésű gép vásárlásához nyújtható, amely javítja a vállalkozás összteljesítményét, és célja a szőlőből készült termékek előállítása vagy forgalmazásra történő előkészítése.
A meglévő gép, vagy részeinek lecserélése esetén a termelési kapacitást legalább 25 százalékkal kell növelni vagy a termelés jellegét vagy az alkalmazott technológiát alapvetően kell megváltoztatni.
Egy kérelmező részére nyújtható támogatási összeg, támogatási időszakonként legalább 1 millió forint, legfeljebb 100 millió forint lehet. Támogatást olyan borászati üzem igényelhet, amely kkv-nak vagy nagyvállalatnak minősül.
A támogatás a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapjáról (www.mvh.gov.hu) letölthető – 2011. október 1-jétől hatályos – borászati gépkatalógusban szereplő gépekre igényelhető, amennyiben a kérelmező a berendezést 2011. március 1-jét követően vásárolta meg és a vételárat a támogatási kérelem benyújtásáig teljes egészében kifizette. A gépeket legkésőbb a támogatási kérelem benyújtásáig üzembe kell helyezni.
A közlemény szerint nem igényelhető támogatás olyan gépre, amely esetében a gyártás napja és a támogatási kérelem benyújtása között 2 évnél hosszabb idő telt el – áll a közleményben.