Még idén kiírják a közbeszerzési eljárást 108 bezárt települési hulladéklerakók rekultivációs munkáira

A több mint 7,2 milliárd forint értékű rekultivációs program száz százalékban vissza nem térítendő uniós és hazai támogatás segítségével valósul meg.

2011.október 18. (mTI)

A Szabolcs-Szatmár-Bereg  megye  településéből összesen 170, már bezárt hulladéklerakójából 108-at érint. A projektgazdai feladatokat ellátó önkormányzati társulás még idén kiírja a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzést, a nyertes pályázó pedig a szükséges tervek és engedélyek után valószínűleg 2013 első negyedévében kezdheti meg a konkrét munkákat.
Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat fideszes elnöke elmondta: a jelenlegi programból kimaradó 62 települési hulladéklerakó rekultiválására több pályázati csomagot állít össze a helyhatóság száz százalékos tulajdonában lévő társulás, minimálisan 600 millió forint értékben.
A rekultivációs program szerves részét képezi a 229 szabolcsi és 11 borsodi önkormányzatot érintő térségi környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási nagyprojektnek. A beruházás első, 9,5 milliárd forintos ütemében épült meg a 2009-ben bezárt települési hulladéklerakók kiváltására megépített kisvárdai és nagyecsedi depónia. Seszták Oszkár közlése szerint az első beruházási fázis kibővítése lehetővé tette több komposztáló telep és egy új, 40 milliós nyíregyházi hulladékudvar létesítését is, emellett 32 hulladékgyűjtő járművet és több ezer szelektív gyűjtőszigetet és szemét gyűjtésére szolgáló edényt vásároltak.
Elkezdődött a nagyprojekt második, 2,5 milliárd forint összértékű ütemére történő felkészülés, amelyhez 800 millió forintos saját erőt biztosít az önkormányzat. Ebben a fázisban a szelektíven összegyűjtött hulladék hasznosítása, a gyűjtőszigetek fejlesztése szerepel.