Új kardiológiai és szívsebészeti centrum a Zala Megyei Kórházban

A közbeszerzési eljárások lezárása után, várhatóan tavasszal kezdődik el a Zala Megyei Kórház új tömbjének építése.

2011.október 21. (MTI)

A beruházást a megyei közgyűlés elnöke mutatta be, kiemelve, hogy elsősorban a kardiológiai és szívsebészeti centrumnak ad majd helyet, de a kórház több osztálya is oda költözik a jelenlegi külső telephelyről.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) elmondta: a csaknem 4,8 milliárd forintos beruházáshoz – amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogat – a Zala Megyei Önkormányzat tíz százalékos önerővel járul hozzá, s az átadást követően Zalaegerszeg válik a térség szívsebészeti központjává. Úgy fogalmazott, hogy Zala számára ez lesz az eddigi legnagyobb beruházás, függetlenül attól, hogy azt már nem a megyei önkormányzat fogja befejezni.
A munkálatok legfontosabb eleme egy új kardiológiai és szívsebészeti centrum létrehozása, de korszerűsítik a diagnosztikai eszközöket, fejlesztik a központi műtőket is. A jelenleg még a pózvai külső telephelyen működő osztályok közül a kardiológián kívül ide költöztetik át a pulmonológiai, az onkológiai és a szemészeti osztályt is. Mintegy 15 ezer négyzetméteren épül új épület, illetve újítanak fel meglévő szárnyakat.
A beruházásnak a hatékonyabb betegellátás mellett a költségmegtakarítás is célja. A járóbeteg-ellátásban tíz, a fekvőbetegeknél öt százalék költségmegtakarítást remélnek, az energiafelhasználást pedig tíz százalékkal kívánják csökkenteni.
Manninger Jenő elmondta, hogy a teljes beruházási költségből mintegy egymilliárd forint jut új eszközök beszerzésére, több mint hárommilliárd pedig az építészeti munkákra. Az új zalaegerszegi gyógyászati tömb a tervek szerint 2013 májusára készül el.