Exportösztönzés egy tradicionális ágazatban

A szlovákiai Szelőce (Selice) községben október 13-án tartott szántóföldi bemutató új fejezetet nyitott a magyar termékek külpiaci elhelyezésének kormányzati támogatásában.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a 34 legjelentősebb hazai gépgyártót összefogó, Mezőgépgyártók Országos Szövetségével (MEGOSZ) közös szervezésben megvalósult bemutatón 11 cég jelenítette meg termékeit, legújabb fejlesztéseit olyan témakörökben, amelyek a mezőgazdaságban alkalmazott fontosabb technológiai folyamatokra fókuszálnak. Többek között kukorica betakarító adapter, szárzúzó, nehéztárcsa, multifunkciós mezőgazdasági pótkocsi, váltvaforgató eke, vetőgép, pótalkatrészek, kőfelszedő gépsor, gabonatechnikai gépek, permetező, mulcskultivátor és gabonatechnikai gépek kerültek bemutatásra.

A rendezvény annyiban jelent új irányvonalat a HITA exportösztönzésében, hogy nem a megszokott ágazati kiállítási részvételt támogatjuk, hanem a cégek igényei alapján önálló árubemutatókat (jelen esetben szántóföldi bemutatót) szerveztünk. Az adott célcsoportot közvetlenül elérő rendezvény hatékonyság és gazdaságosság szempontjától felveszi a versenyt a hagyományos üzletfejlesztési módszerünkkel, vagyis a kiállításokon való megjelenéssel. Az önálló bemutató előnye, hogy a nemzetközi kiállításokkal szemben sokkal célzottabb, az előzetesen szétküldött ismertetők alapján kimondottan 1-1 gyártó vagy termék iránt érdeklődők vesznek részt az eseményen.

A program célja az volt, hogy a kukoricatermesztéssel és feldolgozással kapcsolatos komplett magyar technológiai sort mutassunk be az egyik legperspektivikusabban növekvő export- piacunkon, Szlovákiában. Ilyen széles körű, hazai gyártókat felvonultató gyakorlati bemutatóra a MEGOSZ történetében sem volt még példa.

A helyi partnerek megkeresésére felkért kereskedő cég több mint száz helyi gazdát és forgalmazót hívott meg sikerrel a bemutatóra. A magyar résztvevők összességében 30-35 gépre adtak konkrét ajánlatot és helyszíni eladásra is volt példa, de a rendezvény sikerességét igazából 6-12 hónap múlva lehet megítélni, hiszen a több millió forint értékű gépek esetében a vevőnek a finanszírozási kérdésekre is megoldást kell találnia.

Éppen az exportfinanszírozási problémák megoldása érdekében kezdeményezte a HITA az Eximbankkal meglévő kapcsolatainak elmélyítését egyes kiemelt célterületeken. Bödőcs Róbert, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal Üzletfejlesztési Főosztályának vezetője a résztvevőknek elmondta, hogy közös cég- és projektauditok útján szeretnénk elérni, hogy a magyar mezőgazdasági és feldolgozóipari technológiákat exportáló cégek a nyugati versenytársakhoz felzárkózva finanszírozási megoldásokat is tudjanak ajánlani a külföldi vevőknek. Ezen a területen Magyarország által eddig ki nem használt EU-s és ENSZ Fejlesztési Programokba való bekapcsolódáson is dolgozik a HITA.

Magyarország nettó gépexportőr a mezőgazdaság területén (vagyis többet exportál, mint importál), ami jelentős teljesítménynek számít, mivel hazai vezérgépgyártás (kombájn, traktor) nincs. Exportunk 80%-a Nyugat-Európába, 6,7%-a Kelet-Európába irányul. . Az ágazat belföldi értékesítése 2011. első félévében 44%-kal, exportja 48,8%-kal növekedett az előző év hasonló időszakához képest.