2009 novembere óta most a legalacsonyabb a BMI

Októberben 48,2 volt a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke, ami 2,5 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberinél.

A mostani érték 2009 novembere óta a legalacsonyabb – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szerdán.

A korábbi októberekkel és az elmúlt hónapokkal összevetve az idei érték kifejezetten alacsony, és egyértelmű szűkülést jelez.
A közlemény szerint 2010 júliusa óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és a növekedés üteme 2010 novembertől kezdve tartósan magasan volt egészen ez év áprilisáig. Azóta azonban először lassabb ütemre váltott a bővülés, majd az elmúlt három hónapban kétszer is csökkenést mutatott a BMI.
A BMI egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga, 50 feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, ez alatti pedig a recesszió irányába való elmozdulásra utal.
A felmérésben vizsgált részindexek három kivétellel csökkentek szeptemberhez képest.
A termelési mennyiség indexe esett, de ezzel együtt már huszonkettedik hónapja emelkedik a mutató. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben tizenháromszor volt nagyobb a növekedés üteme októberben.
Az új rendelések indexe erősebben visszaesett, a mostani a harmadik legalacsonyabb októberi érték 1995 óta.
Az októberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem enyhén nőtt. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta (2010 után). Az index értéke immár huszonharmadik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek növekedése ismét beindult, de az idei októberi érték az elmúlt tizennégy év alapján átlag alatti.
A közlemény szerint októberben csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, és a foglalkoztatottsági index utoljára 2009 szeptemberében volt ilyen alacsony. A 2010 szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index 2009 decembere és 2011 szeptembere között a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelezte, összesen huszonegy alkalommal. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a nyolcadik legmagasabb 1995 óta.
A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme erősödött, ezzel együtt a beszerzési árak már huszonkilencedik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik leggyorsabb októberi ütem.
A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent szeptemberhez képest, és megszakította a 2010. áprilisa óta tartó bővülési trendet, amely tizenhét hónapig tartott. Ilyen sorozatra utoljára 2005-2008 között volt példa, akkor 32 hónapon keresztül. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében kedvezőbb folyamat rajzolódik ki: immár huszonharmadik hónapja tart a bővülő trend, és az index értéke enyhén nőtt az előző hónaphoz képest.