Erőteljes pozitív fordulat a külkereskedelemben

Az utóbbi hónapok lassuló tendenciája után augusztusban ismét fellendült külkereskedelmünk a KSH legfrissebb statisztikája szerint.

Az előző két hónap értékeit jóval meghaladó mértékben, 10,9%-kal bővült kivitelünk értéke, míg 8,4%-kal a behozatalé. A romló világgazdasági tendenciákat figyelembe véve ez rendkívül pozitív hír. A kivitel elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódóan élénkült, a bővülés továbbra is az ázsiai piacok irányában jelentős. A kedvező számoknak köszönhetően tovább emelkedett a külkereskedelmi többletünk értéke.

A nyári hónapok stagnálás közeli értékei után a külkereskedelmi bővülés újra a tavaszi időszakhoz hasonló emelkedést mutat. A trendforduló elsősorban a legnagyobb részarányt képviselő gépek és szállítóeszközök árufőcsoportban történő pozitív változásnak köszönhető: az előző hónapokat jellemző visszaesés után az augusztusi export 9%-kal emelkedett, míg az import jóval kisebb mértékben. Kétszámjegyű volumenbővülés volt tapasztalható a közúti jármű és az általános rendeltetésű ipari gép tekintetében. A többi árufőcsoportot tekintve látható, hogy a feldolgozott termékek soron szintén jelentős bővülés mutatkozott a kivitelben, míg az élelmiszerek esetében az importdinamika gyorsult.

Regionálisan vizsgálva a trendeket látható, hogy a magyar kivitel továbbra is dinamikusan bővül Ázsia irányába, ahová több mint 33%-kal többet exportálunk, mint a tavalyi év azonos időszakában. A növekedés elsősorban Malajzia, Szingapúr és Thaiföld felé kiemelkedően magas, míg Japán irányába kismértékű visszaesést regisztrált a KSH. Európába irányuló kivitelünk 12,1%-kal haladja meg a 2010 azonos időszakát jellemző szintet. Lengyelország, Ausztria és Bulgária piacaira jelentős mértékű bővülés jellemző, míg legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Németország viszonylatában 13,6%-os a bővülés.

Bár külkereskedelmi szektorunk jelentős mértékben függ az európai reálgazdasági trendektől, az év hátralévő részében további lassú egyenlegjavulást várunk 2010 azonos időszakához képest, így az éves többlet várhatóan jelentősen nagyobb lesz a tavalyinál.

 

Hirdetés