2012-ben nem várható pozitív fordulat az ingatlanpiacon

A GKI Gazdaságkutató Zrt. októberi budapesti ingatlanpiaci hangulati indexe az előző, júliusihoz képest 10,8 ponttal 92 pontra esett.

A vezérigazgató beszámolt arról, hogy erősödik a pesszimizmus és 2012-ben nem várható pozitív fordulat az ingatlanpiacon az ismert  külső és belső gazdasági okok miatt.
Az árakra vonatkozóan az előző felmérésben kis megnyugvást jeleztek előre, de most az árak csökkenésével is számolnak a megkérdezett piaci szereplők: a lakóingatlanok esetében országosan 1,5 százalék csökkenést, az iroda tekintetében 0,5 százalékos emelkedést, az üzlethelyiségek esetén 1 százalékos csökkenést prognosztizálnak, míg a raktárárak stagnálását várják a következő 12 hónapban. A fővárosban az új lakosok ára 1,5, a használt lakásoké 2,9, a panellakásoké 3,5-4, a családi házaké pedig 3 százalékkal csökkenhet a várakozások szerint.
A fővárosi irodapiaci kilátások a romlottak, Kelet-Magyarországon némi javulás látszik, a nyugati régióban pedig változatlan helyzetre lehet számítani. Az üzlethelyiségek tekintetében a fővárosban kedvezőtlenebbé váltak a kilátások az előző felméréshez képest, a nyugati országrészben további romlást várnak a megkérdezettek, míg a keleti országrészben változatlanságra számítanak.
A fővárosi lakáspiac megítélése romlott, egyedül a pesti belváros megítélése javult valamelyest, a társasházak tekintetében stagnálást várnak, romlott az  a családi házak piacának megítélése, durván romlott viszont az értékelés a panellakásokat illetően.
A devizahitelek végtörlesztésének lehetősége a megkérdezett szakértők többségének, 60 százalékának a  véleménye szerint nem élénkíti a lakáspiacot, de viszonylag nagy, 30 százalék azok aránya, akik szerint viszont igen. Mindössze 5 százalék vár negatív hatást a kormányzati intézkedéstől.

Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke a piac nagyfokú bizonytalanságáról és ezért kivárásról beszélt. Azok a devizahitelesek, akik eddig végtörlesztettek várhatóan nem adják fel korábban megszerzett lakásukat, de azok, akik még jelezték az ilyen szándékukat mozdulhatnak, nagyobb értékűből olcsóbb lakásba, vagy városból vidékre költözhetnek – mondta. A kormányzati intézkedések hasznosak, jók – hangsúlyozta az elnök – hozzátéve, hogy lényegesen mégsem tudják befolyásolni a piacot.
A GKI felmérése szerint a  piacon jelentős a túlkínálat. Minden szegmensben 50 százalékkal, vagy ahhoz közelítően többen vannak azok, akik túlkínálatról szóltak.
A befektetési célú ingatlanok iránt egyáltalán nincs kereslet a bizonytalan gazdasági helyzetben – válaszolta újságírói kérdésre Akar László. Hozzátette: keresletet legfeljebb az alacsony árak miatt esetleg előrehozott családi igények kielégítése generálhat.