Világméretű a hiány

Le kellett állítani az onkológiai a kezelést: az 5-fluorourocilt  tartalmazó készítményből világméretű hiány alakult ki.

2011.november 11. (MTI)

Az egészségügyi tárca  “alternatív beszerzési megoldásokon” gondolkodik, és ha hosszú távon hiány alakul ki, “a hazai gyártásról is gondoskodni kell” – jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján.

Szócska Miklós a kormánytagok országjárásának keretében látogatott el a városba, ahol a Kanizsai Dorottya Kórház helyzetével is megismerkedett. Ezt követő tájékoztatóján az MTI kérdésére elmondta: “gőzerővel” keresik, hol található a piacon a szükséges vegyületet  – az 5-fluorourocilt –  tartalmazó készítmény.
“Kritikus” gyógyszerről van szó – mondta, hozzátéve, “valószínűleg a nemzetközi egészségügyi szervezetek is közbe fognak lépni” a megoldásért, de ha hosszú távon megmarad a hiány, “a hazai gyártásról is gondoskodni kell”.
Hozzátette, azért alakulhatott ki világszerte hiány, mert a gyógyszerárak általános csökkentése miatt már nem hoz olyan jelentős profitot ennek a készítménynek a gyártása. Úgy fogalmazott: “Nekünk most nagyon ügyesnek kell lennünk, hogy a nemzetközi piacon hozzájussunk ehhez a termékhez”, mert sokan versenyeznek érte.

Az államtitkár azt mondta, az elmúlt két évtized “privatizációs ostobasága”, hogy a gyógyszergyártás és -forgalmazás nagy része “kikerült a nemzeti érdekkörből”, mert nem mindegy, hogy “milyen gyorsan tudunk reagálni egy ilyen helyzetre”. Az 5-fluorourocilról szólva hangsúlyozta, hogy kizárólag “a kórházi onkológiai ellátásban adott speciális” készítményről van szó.
Szócska Miklós az egészségügy átalakításának folyamatára kitérve elmondta: az országban hat kórházzal már megtörténtek a szakmai egyeztetések, de néhány hét alatt ezt mindenütt lefolytatják. Március végére kell megállapodni a kórházakkal, amelyek április végéig megkötik a szerződéseket az Egészségbiztosítási Pénztárral, “május elsejétől pedig már az új térségi megosztásban dolgoznak az intézmények”.
Az átszervezésnek az az értelme, hogy a betegeknek jobb legyen, és ha hatékonyabban működik az egészségügy, “a tartalékokat visszaforgatjuk a bérekbe”.

Paradox helyzetként írta le, hogy az elmúlt években nagyon rossz helyzetbe került az egészségügy, leginkább a béreket és a dolgozók motiváltságát illetően, ugyanakkor komoly fejlesztéseket is végrehajtanak. Az Új Széchenyi Terv keretében, az európai uniós forrásoknak köszönhetően a most induló 12 hónapban 300 milliárd forintnyi fejlesztési pénzre lehet számítani az országban.
Szócska Miklós azt mondta: a nagykanizsai kórház, amelynek vezetése a nehézségek ellenére felelősen, hiány nélkül működteti az intézményt, az egyik kedvezményezettje “a józan ész alapján történő átszervezésnek”. A csurgói kistérség ellátási kötelezettségét már korábban átsorolták ide, s ez az egyik legfontosabb változtatás, mely szerint az ellátási szükségleteknek, a betegutaknak megfelelően alakítják át az ellátási rendszert.