500 millió jut a hungarikumok támogatására

Parlament előtt a Hungarikum törvény.

A törvény összefogja és azonosítja nemzeti értékeinket, a készülő Magyar Értéktár segítségével pedig össze lehet gyűjteni, nyomon lehet követni a hungarikumokat – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

Giró-Szász András úgy fogalmazott: olyan értékekről beszélünk, amelyek a nemzeti örökséghez való tartozást bizonyítják mindannyiunk számára. Egy neves szakértőkből álló bizottság fogja meghatározni, hogy mely termékek tartoznak a hungarikum kategóriába.

Fazekas Sándor tájékoztatott: a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvénytervezetet a tavaszi ülésszakban fogja tárgyalni a parlament, mely tervezet a Darányi-tervvel összhangban van, így annak egyik első lépése lehet.

Hungarikumnak számítanak a magyar nemzeti értékek körébe sorolható, magyarsághoz kapcsolódó tárgyak, szellemi- és kulturális javak, szokások, jelképek, valamint a nemzeti tudatot megtestesítő alkotások. Mindezek magukba foglalják a világ magyarságának kincseit, a Kárpát-medencében velünk élő nemzetiségeink értékeit, szokásait – fejtette ki Fazekas Sándor, majd hozzátette: a Rubik-kocka, vagy a Túró Rudi is igazi magyar sajátos érték, de a magyar porcelán és a régi hímzések is ebbe a körbe tartoznak.

A miniszter elmondta, első körben helyben kell összegyűjteni az értékeket, később megyei és tájegységi szinten. Ezt követően egy 13 fős, szakértőkből álló grémium, a Hungarikum Bizottság összesíti és rendszerezi a Magyar Értéktárban a megküldött listákat. A kiválasztott értékek ezek után hungarikum tanúsító védjegyet kapnak – ismertette a miniszter.

A szabályozás gazdasági lehetőségeket is magában rejt – folytatta a miniszter -, hiszen a hungarikumnak minősülő termékek előállítása kis- és középvállatok beindítását segítheti elő.

Újságírói kérdésekre válaszolva Fazekas Sándor elmondta: a hungarikumok támogatására 500 millió forint áll rendelkezésre. A piacon lévő, jelenleg 34 féle védjegy nem okoz káoszt, inkább azt mutatja, hogy a hazai mezőgazdaság mennyire színes – fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: természetesen a hatóságoknak oda kell figyelniük arra, hogy a termék jelzése összhangban legyen a termékkel. Idáig hiányzott az állami rendező elv, de a Magyar termék rendelettel rendeződik a védjegyek sorsa.

(kormany.hu)