A Lego gyárat épít Nyíregyházán

A dán Lego csoport nyáron kezdi meg új nyíregyházi gyárának építését – jelentette be Jens Peter Clausen, a Lego Manifacturing Kft. ügyvezető igazgatója.

A 125 millió eurós, jelenlegi árfolyamon mintegy 37,5 milliárd forint költségből épülő, 80 ezer négyzetméteres gyárkomplexum 2014-re készül el – mondta a cégvezető.     Kiemelte: az új gyárban a termelési csúcsidőszakban 1550 munkavállaló dolgozhat majd.

Jens Peter Clausen az MTI kérdéseire válaszolva elmondta: jelenleg a Lego az amerikai Flextronics üzemépületét bérli Nyíregyházán, s ott a szeptember-októberi termelési csúcsidőszakban a mintegy 200 idénymunkással együtt 1300 dolgozót foglalkoztat. Ezt a létszámot növelik meg 250 új dolgozóval a felépülő gyárban 2014-től.
Az ügyvezető igazgató megemlítette, hogy a 125 milliós eurós beruházáshoz magyar nemzeti támogatást is szeretnének kapni, s amennyiben ez megtörténik vállalják, hogy az összeget környezetvédelmi fejlesztésre, így például megújuló energiaforrások felhasználására fordítják.     Martin Svejda Greenfild projektigazgató közölte: Nyíregyházán a Lego mexikói gyárához hasonló nagyüzemet alakítanak ki. A 80 ezer négyzetméteres ipari komplexumban műanyag fröccsöntő üzem, illetve dekorációs, feldolgozó, elő- és végleges csomagoló részleg, 18 ezer négyzetméteres raktár, továbbá kiszolgáló létesítmények épülnek.     Jens Peter Clausen hozzátette: a Lego csoport hosszú távra tervez Nyíregyházán, s jelenleg egy 100 hektáros területet vásárol meg a gyárépítéshez, úgy, hogy mellette az átadást követő 15 éves időszakban adott legyen a lehetőség a további fejlesztésekhez is.     Kovács Ferenc polgármester megemlítette, hogy 2010. novembere óta, a gazdasági minisztérium bevonásával tárgyalnak a Lego beruházásáról, s az ipari terület mellett megteremtették a műanyag szerszámkészítő szakemberek képzését is a helyi iskolákban. A gyárépítéshez az érintett szakhatóságok, köztük a megyei kormányhivatal is jelentős segítséget adtak a dán cégcsoportnak, hiszen a különböző engedélyek már rendelkezésre állnak a zöldmezős beruházás indításához.