Bővít a Kirchhoff Esztergomban

Mintegy 11-12 millió euróra becsült beruházással tovább bővíti esztergomi üzemét a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójának magyarországi leányvállalata, a Kirchhoff Hungária Kft.

A társaság szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy márciusban újabb beruházás indul Esztergomban, amelynek keretében új, világszerte is csak kevés helyen alkalmazott technológiát honosítanak meg Magyarországon, az úgynevezett “hotforming” meleg formázást, préselést.
Kifejtették: az új technológia jelenleg csak a németországi üzemben működik. Az eljárás azért jelenti autóipari csúcstechnológiát, mert az autógyárak, a jelenlegi kényelmi és biztonsági szint továbbfejlesztése mellett, csak úgy tudnak súlyt csökkenteni, hogy közben a nagy szilárdságú acélokból hasonló szilárdságú, de kisebb, vékonyabb lemezeket készítenek – tette hozzá.

Sólyom Szabolcs, a Kirchhoff Hungária ügyvezető igazgatója az MTI megkeresésére hangsúlyozta, hogy az új üzemcsarnok megépítésére vonatkozó árajánlatok, illetve engedélyek beszerzése még folyamatban van. Elmondta ugyanakkor, hogy a becsléseik szerint a 11-12 millió eurós beruházással 30-60 új munkahely jöhet létre.
Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a beruházás novemberre zárulhat le, addigra a gyártóberendezések is a helyükre kerülhetnek. Hozzátette: az új termékkel a jelenlegi vevőkört, közöttük a Mercedest, a Skodát, illetve a BMW-t szolgálják majd ki.
A társaság közleményében emlékeztetett: közelmúltban befejeződött fejlesztés eredményeként két nagy teljesítményű transzferprés állt üzembe, amelyeket robotcellák és feldolgozógépek is kiegészítenek. Az így meghonosított technológia révén – amelynek keretében az alapelemektől a kész alkatrészig folyamatosan robotok dolgoznak a terméken -, a korábban kizárólag a Suzuki számára termelő magyar vállalat más autógyártók megrendeléseit is fogadni tudta. Így a Mercedes  kecskeméti, a Peugeot, Citroen és Volkswagen szlovákiai, a Skoda csehországi, a Ford csehországi, a BMW, illetve a General Motors  magyarországi üzemeinek beszállítójává vált.

Az akkori, 13 millió eurós beruházás nagy részét saját forrás fedezte, ehhez társult a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében elnyert egymillió euró állami támogatás. A fejlesztésnek köszönhetően a társaság  alkalmazotti létszáma elérte a válság előtti 300-320 fős szintet.
A nemzetközi Kirchhoff Automotive világszerte 12 országban több mint 7,5 ezer embert foglalkoztat. A csoport 2011. évi árbevétele 970 millió euró volt.

(MTI)

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.