Javult a BMI februári értéke

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított 2012 februári értéke 50,5 pont, ami 0,7 százalékponttal magasabb a januári 49,8 pontnál.
A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság szerint a korábbi februárokkal összevetve az idei érték alacsony, az elmúlt hónapok tükrében viszont relatíve magas, és négy hónap után bővülést jelez.
A BMI összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga, amelynek 50 feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 alatti pedig a recesszió irányába való elmozdulásra utal. Az index a feldolgozóipari vállalatok beszerzési vezetői körében havi rendszerességgel végzett felmérések adatai alapján készül.
A felmérésben vizsgált részindexek négy kivétellel nőttek februárban januárhoz képest.
A foglalkoztatottság három hónapon át tartó csökkenése abbamaradt, és két hónapja ismét növekedésre utal – közölte az MLBKT.
A feldolgozóipar 2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült, az azóta eltelt hét hónapban ötször is szűkült, amire 2009 vége óta nem volt példa. A mostani érték viszont az elmúlt öt hónap legmagasabbja.
A termelési mennyiség indexe februárban nőtt a januári értékéhez képest. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben csak ötször volt kisebb a növekedés üteme februárban, viszont három hónap szűkülés után először jelzi a termelt mennyiség emelkedését.
Az új rendelések indexe némileg tovább csökkent, és a mostani a harmadik legalacsonyabb februári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így negyedszerre csökkent az elmúlt öt hónapban. Ilyen visszaesésre utoljára 2009 áprilisa és augusztusa között volt példa, ami az akkori válság végét jelentette.
A februári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett januárhoz képest, és az ütem enyhén nőtt. A korábbi februári értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár huszonhetedik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli – közölte az MLBKT.
A társaság üzleti jelentése szerint a vásárolt készletek emelkedni kezdtek a 2011 márciusi nagyon enyhe visszaesés, az áprilisi-júniusi bővülés, a júliusi esés, augusztusi emelkedés, szeptemberi csökkenés, az októberi növekedés és a novemberi szűkülés után. Az idei februári érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, de csak a kilencedik legmagasabb.
Az MLBKT mérése szerint októberben már csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került, ami februárban is megmaradt. A foglalkoztatottság legalább három hónapon át tartó csökkenésére utoljára 2009 szeptembere és novembere között volt példa A korábbi februári értékeket nézve az idei a legmagasabb 1995 óta.
A beszerzési mennyiség indexe februárban nőtt a januári értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség növekedését is jelzi – írja üzleti jelentésében a MLBKT. A mostani érték némileg alacsonyabb az 1995 óta mért átlagnál, és az ötödik legalacsonyabb februári adat. A beszerzett mennyiség legalább négy hónapon át tartó visszaesésére utoljára 2009 májusa és augusztusa között volt példa, ez ért most véget.
A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme mérséklődött, de ezzel együtt a beszerzési árak már harmincharmadik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva csak a tizedik leggyorsabb februári ütem.
A késztermékkészletek szintje februárban magasabb lett. A korábbi februári értékeket nézve az idei így a negyedik legmagasabb 1995 óta, és – az üzleti jelentés szerint – bőven átlag feletti havi adatnak mondható. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy azóta ingázzon 50,0 pont körül, bár az elmúlt 2 hónapban folyamatos volt a növekedés.
A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt januárhoz képest, és négy hónap után először jelzi az import mennyiségének növekedését. Legalább négy hónapos visszaesésre utoljára 2009 július-augusztus között volt példa, ami akkor egy 12 hónapos visszaesés végét mutatta.
A másik külpiaci mutató, az exportindex kedvezőtlenebb folyamatot jelez, 27. hónapja tart a bővülő trend, de az index értéke enyhén csökkent az előző hónaphoz képest. A mostani 27 hónapos bővülésnél jobb utoljára 2005 áprilisa és 2008 szeptembere között fordult elő – közölte az MLBKT.

(MTI)