A pangasius-botrány

Itt az első, hivatalos laboreredmény! A Spar bevizsgáltatta a sokak által kedvelt vietnámi cápaharcsát vagyis pangasiust. Pont kerülhet a hisztéria végére.

 

Amióta kirobbant a pangasius-botrány, laboratóriumi eredményekről alig-alig esett szó, viszont a híradásokban, kommentárokban szinte kiátkozták a vietnámi cápaharcsával kereskedőket. Szó, mi szó, a német riporterek által készített, elrettentő videó körbejárta a világot.

Felvetődött a kérdés, miért nem vizsgálja be senki az EU-n kívülről érkező halat? Egyáltalán, valóságosak-e a veszélyes mikroorganizmusokkal való fertőzöttségről, nehézfémekkel, antibiotikumokkal, egyéb szerves vegyületekkel való szennyezettségről szóló hírek?

Tudomásunk szerint Magyarországon először a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kérésére egy független vizsgálólaboratórium, a Wessling Hungary Ktf. vizsgálta be a vietnámi cápaharcsát.
Milyen pangasiust vizsgáltak?

A laboratórium a Spar Magyarország Kereskedelmi kft. megrendelése alapján három nehézfémre: higanyra, kadmiumra, ólomra, illetve poliklórozott bifenilekre (PCB-kre) vizsgálta be a halhúst. Ezek az elemek, illetve vegyületek ugyanis nemcsak mérgezőek, hanem bizonyos szennyezések indikátoraként is működnek; ha az állatokat nem kielégítő technológiával tartják, szennyezett takarmánnyal táplálják, várható, hogy húsuk a megengedettnél több nehézfémet, vagy más, nem-kívánatos anyagot fog tartalmazni.

A Spar mintáiban is vizsgált PCB-ket egykor számtalan területen alkalmazták az iparban. A hetvenes évektől egyre kevésbé használják, de mivel nagy mennyiség került ki belőlük a környezetbe, a mai napig szennyezhetik azt, végighaladva a táplálékláncon. A PCB-k többek között bőr- és májproblémákat, hormonzavarokat és egyes esetekben rákot okozhatnak és mivel a zsírszövetekben tárolódnak, fogyókúra esetén jóval a szervezetbe jutás után is mobilizálódnak a vérárammal.

Meglepő eredmények

A vietnami származású pangasiusban a Spar Magyarország által megrendelt vizsgálatok során nem volt kimutatható egyik nem-kívánatos anyag sem. Más szóval: mennyiségük az egészségügyi határérték alatti érték volt. Mikrobiológiai vizsgálatot a Spar Magyarország nem rendelt meg, ezért labor a rendelkezésére bocsátott mintákból nem végzett ilyen vizsgálatokat.

Szigeti Tamás, a Wessling Hungary Kft. üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója hangsúlyozta, hogy a cég, mint független szolgáltató, kizárólag olyan vizsgálatokat végez el, amelyeket ügyfelei szabályosan megrendelnek. Ennélfogva a kedvező vizsgálati eredmények kizárólag a vizsgált nehézfémekre és a PCB-kre vonatkoznak. Az antibiotikum maradványok mennyiségéről, illetve a halhús-minták mikrobiológiai jellemzőiről nincsenek adataik, mivel ilyen irányú vizsgálatokat nem rendeltek meg náluk.

Ami az antibiotikum maradványokkal kapcsolatos pletykákat illeti, minden tenyésztett hal esetében fennáll ez a lehetőség, hiszen a nagy tömegben együtt tartott állatoknál antibiotikus kezelés nélkül egyetlen egyed megfertőzhetné az összes többit – mondta a Világgazdaság Online-nak Dömölki Lívia, a Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer-szakértője. A tenyésztett hal mindig olcsóbb, mint a vadvízi, a vietnámi pangasius pedig szinte mindig olcsóbb, mint az EU-ból származó.

A jelenlegi uniós szabályok szerint csak a harmadik országokból származó halak származási helyét kell a csomagoláson feltüntetni, ha az EU-n belülről érkezik az áru, akkor elég az EU megjelölés. Azt azonban sem az uniós, sem az unión kívüli halaknál nem kell megjelölni, hogy tenyésztett, vagy vadvízi halról van-e szó, legalább is jelenleg, Brüsszel jelenleg fontolgatja a megjelölés bevezetését.

(Világgazdaság Online)

- H I R D E T É S -