1,4 milliárd forintot kaphatnak a zöldség-gyümölcs termelői csoportok 2012-ben

Megjelent a zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról szóló rendelet módosítása a Magyar Közlönyben. A Vidékfejlesztési Minisztérium 1,4 milliárd forintot különített el 2012-ben a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak (TÉSZ) a Darányi Ignác Tervben. A támogatás termelői csoportok létrehozására, működtetésére, illetve beruházások finanszírozására igényelhető.


 

A zöldség-gyümölcs termelői csoportok megalakulásukkor legfeljebb öt évre kaphatnak támogatást, amelynek mértéke a TÉSZ éves nettó árbevételének arányában változik. Az első és a második évben a bevételük 10, a harmadikban 8, a negyedikben 6, az ötödikben 4%-ának megfelelő összeghez juthatnak.

A TÉSZ-ek tőketámogatást is igényelhetnek az elismerésük feltételeként megvalósítandó beruházásaikhoz. Az Európai Unió a beruházási érték 50%-át téríti meg a csoportoknak, amelyhez a nemzeti költségvetés további 25 %-os kiegészítést biztosít. A Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly februárban 5%-ról 25 %-ra emelte a TÉSZ-ek beruházásaihoz szükséges nemzeti támogatást.

Hazánkban 1999 óta működnek TÉSZ-ek, azóta kapnak nemzeti támogatást. Az EU csatlakozás után a nemzeti támogatást közösségi támogatás váltotta fel, ami kiegészült nemzeti forrásokkal is. Az Unió a zöldség-gyümölcs piacszervezés reformját követően, 2008-tól megerősítette a termelői csoportok szerepét az új tagállamokban. A termelői szervezetek hatékonyan tömöríthetik az őstermelőket és megszervezhetik piacra jutásukat.

A rendelet március 25-től hatályos.

(Vidékfejlesztési Minsiztérium Sajtóirodája)