Orosz-magyar nukleáris termékszállítás: előkészületben a megállapodás-tervezet

Az orosz kormány jóváhagyta az ukrán és a magyar kormánnyal kötendő új megállapodás-tervezetet nukleáris termékek szállításáról Oroszország és Magyarország között Ukrajnán át – számolt be a Prime orosz gazdasági hírszolgáltató kedden; a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyanakkor az MTI kérdésére azt közölte, hogy nincs tudomása az orosz jóváhagyásról.


 

A Prime úgy értesült, hogy az új szerződés a tervek szerint tíz évre szólna.

A Roszatom orosz állami atomenergetikai felügyeleti szervezet egyben felhatalmazást kapott arra, hogy – az orosz külügyminisztériummal együttműködve – folytasson tárgyalásokat az ukrán és a magyar féllel, és az orosz kormány nevében írja alá a megállapodást.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya az MTI érdeklődésére közölte, nincs tudomása arról, hogy az orosz kormány jóváhagyta volna a magyar és az ukrán kormánnyal kötendő új, a nukleáris anyagok Magyarország és Oroszország közötti, Ukrajnán keresztül történő szállításáról szóló megállapodás tervezetét.

Az NFM tájékoztatása szerint a kérdést jelenleg egy 1992-ben kötött megállapodás rendezi, amelynek felülvizsgálatát 2006-ban kezdeményezte az ukrán fél. Az új megállapodás előkészítése már több éve folyamatban van.

Magyar részről a tervezetet jóvá kell hagyatni az Európai Bizottsággal. Az aláírásra a kormány adhatja meg a felhatalmazást, majd a megállapodást az Országgyűlésnek meg kell erősítenie és törvénnyel kihirdetnie – tájékoztatott az NFM.

A tárca hozzáfűzi, hogy a tervezet szerint a felek tájékoztatják a magyar kormányt a hatályba lépéshez szükséges eljárások teljesítéséről. A megállapodás az utolsó ilyen tartalmú értesítés megérkezése után kilenc nappal léphet hatályba.

(MTI – mti.hu)