Kritikus szinten a korrupció Kínában

Nagyobb átláthatóságot ígért, a kormányzati tevékenység civil ellenőrzésének kiterjesztését sürgette Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök, miközben egy online közvélemény-kutatásban a többség az állami hivatalok által rendezett fogadások korlátozását tartja szükségesnek


 

A korrupció elleni fellépés messze van még a közvélemény által elvárt hatékonyságtól, miközben a korrupció jelenti a legnagyobb veszélyt a kormányzó pártra, s teljes mértékben alááshatja az ország politikai alapjait – hangoztatta Ven az államtanács korrupció-ellenes munkát értékelő éves értekezletén.

A kormányfő hat fő területet jelölt meg, amelyekre összpontosítva folytatják a küzdelmet. Ezek között vannak a közbeszerzések és más projektek ajánlattételi eljárásai, a költségvetések nyilvánossága és az adminisztratív költségek szigorított szabályozása.

Ezek a hatalom ellenőrzését és nagyobb átláthatóságot célzó reformtervek rávilágítottak néhány intézményi változtatás szükségességére is – áll a Hszinhua hírügynökség összeállításában. Ven ezért többek között egy olyan országos elektronikus platform megjelenítését szorgalmazta, amely lehetővé teszi a közpénzek felhasználásának nyomon követését mindenki számára.

A miniszterelnök konkrét példákat sorolt a közpénzek elköltésének tiltott területeire, így kijelentette: azokból nem lehet cigarettát, drága italokat vásárolni; állami költségvetési intézmények, pénzintézetek nem szponzorálhatnak ünnepségeket, szemináriumokat, fórumokat, amelyek témája nincs kapcsolatban a saját tevékenységükkel.

Ven arra is kitért, hogy a fogadásokra, gépkocsi beszerzésekre és külföldi utazásokra fordított összegeket hozzáférhetővé kell tenni a nyilvánosság számára. Ugyancsak felvetette, kutatják annak a lehetőségét, hogy a magasabb szintű tisztségviselőkről bizonyos személyes adatokat közzé tegyenek. Ezek közé tartozna személyes jövedelmük, befektetéseik, családi állapotuk, valamint a maguk és családtagjaik külföldi útjai.

Ven külön is felhívta a figyelmet arra, hogy a közvélemény által felvetett panaszokra, a médiában nyilvánosságot kapott problémákra azonnali választ kell adni. A vizsgálatokat körültekintően le kell folytatni, a törvény szerint el kell járni, a nyilvánosságot pedig tájékoztatni kell – húzta alá.

A China Youth Daily című napilap kedden közzé tett online közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a 10 ezernél több válaszadónak a 85,5 százaléka vélte úgy, hogy az állami pénzből rendezett fogadások, lakomák "problémásak".

A megkérdezettek 64,6 százaléka szerint a számlákat közszemlére kellene bocsátani, míg 61,3 százalék gondolja, hogy a szabálysértőket felelősségre kellene vonni. 57 százalékuknak az a véleménye, hogy a pénzt ilyen módon elherdálók ügyében büntetőeljárást kell indítani.

(MTI – mti.hu)