Újabb használt, alacsonypadlós buszokat vásárol a BKK

Újabb használt, alacsonypadlós buszokat vásárol a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), miután eredményes volt az erre irányuló közbeszerzés; a BKV flottája 38 Volvo 7700-as típusú szóló busszal egészül ki.


 

A BKK által az MTI-hez szombaton eljuttatott közlemény szerint a 2004-es évjáratú, Euro III-as motorral szerelt, átlagosan 477 ezer kilométert futott Volvókat egyenként mintegy 16,3 millió forintért szerezték be; előző üzemeltetőjük a holland Veolia Transport közlekedési társaság volt.

Hirdetés

A 12 méter hosszú járművek lényegesen kevesebbet futottak, és környezetkímélőbbek is a régi Ikarusoknál, amelyeket kiváltanak – hangsúlyozta a BKK. Mint hozzáfűzték: a használt buszok beszerzésével nem az újak cseréjét, hanem az Ikarusok felújítását váltják ki, valamint leselejtezik a régebbi magyar típusokat.

A tervek szerint az első járműcsoport május közepén indul Hollandiából, de legkésőbb július 19-ig valamennyi autóbusz megérkezik Budapestre, ezt követően a magyar szakemberek átalakítják őket az itthoni előírások szerint. A BKK közölte továbbá: a használt autóbuszok beszerzését a folyamatban lévő közbeszerzési eljárásokkal folytatják,  dolgoznak az új buszüzemeltetési modell megvalósításán is, hogy új autóbuszok is mihamarabb forgalomba állhassanak Budapesten.

A használt járművek a BKK 2011-ben indított tömegközlekedési beruházási programja részeként érkeznek a fővárosba. Eddig 13 Van Hool, 31 Mercedes Citaro alacsonypadlós autóbusz, illetve 14 német MAN alacsonypadlós trolibuszt vásárolt a BKK. Forgalomba állításuk folyamatban van.

(MTI – mti.hu)