Hatékonyabb fogyasztóvédelmet szorgalmaz Gyürk András az energetika és a telekommunikáció területén

Az Európai Parlament (EP) ipari, kutatási és energiaügyi szakbizottsága kedden egyhangúlag megszavazta Gyürk András néppárti EP-képviselő véleménytervezetét, amely az állampolgárok belső piaccal kapcsolatos aggályaira nyújt megoldási javaslatokat.


 

A Fidesz EP-delegációvezetője az energetikával és a telekommunikációval kapcsolatos aggályokra, illetve a kis- és középvállalkozások helyzetének javítására dolgozott ki konkrét megoldási javaslatokat.

Szerinte az energiaszektorban a fogyasztói elégedetlenségre leginkább az ad okot, hogy a számlák rendkívül bonyolultak, és nem magyarázzák el, miért emelkedtek meg az utóbbi időben az energiaárak. A jelenlegi szabályozás több tagállamban is igen megengedő, így az energiaszolgáltatók nem kényszerülnek a fogyasztók megfelelő tájékoztatására. Gyürk szerint az uniós szabályozás elvben megfelelő jogi védelmet biztosít, a tagállamoknak azonban minél hamarabb át kell ültetniük a harmadik energiacsomagot a gyakorlatba: meg kell erősíteni a nemzeti hatóságok ellenőrző szerepét, ezáltal biztosítva a fogyasztói jogok érvényesülését.

A távközlés területén a legnagyobb problémát az átláthatóság hiánya jelenti, amely az árak és a szolgáltatási csomagok összehasonlításának nehézségében nyilvánul meg. Különböző szolgáltatók esetében az elszámolás sok esetben különböző egységben történik, ezért a csomagajánlatokat nagyon nehéz összehasonlítani. Gyürk András ezért az elszámolási egységek és az ár formátumának egységesítését javasolja. A javaslat arra is kitér, hogy a könnyebb összehasonlítás érdekében a minimális hűségidő és a kötbér is a fogyasztók számára átlátható módon legyen feltüntetve.

A kis- és középvállalkozásoknak a tagállami és uniós pénzügyi forrásokhoz való hozzáféréssel vannak problémáik – állapította meg Gyürk András. A kkv-k – hangsúlyozta – nehezen jutnak hozzá a pályázati információkhoz, és nincsenek a pályázatírásban jártas alkalmazottaik. A javaslat szerint a kkv-k helyzetét nagyban segítené, ha a tagállamok az uniós és központi pénzügyi források lehívásához az úgynevezett egyablakos ügyintézést vezetnék be. A kis- és középvállalkozások továbbá nagyobb sikerrel vennének részt a közbeszerzésekben, ha biztosítani lehetne az alvállalkozók gyorsabb kifizetését és a nagytételű beszerzések kisebb részekre  bontását.

Az Európai Parlament plénuma várhatóan az idén szeptemberben szavaz a néppárti képviselő javaslatait is tartalmazó végső jelentésről.

(MTI – mti.hu)