Bővült az iparcikkek és az élelmiszeripari termékek forgalma februárban

A KSH legfrissebb gyorsjelentése szerint 2012 első két hónapjában csaknem 1115 milliárd forintnyi kiskereskedelmi forgalom realizálódott hazánkban. A szektor csaknem felét (48%) kitevő élelmiszerek volumene 5 hónapja nem látott bővülést mutatott (1,7%) az előző év azonos időszakához képest.


 

A kiskereskedelem teljes volumenének változása összességében 1,4%-os mérséklődést mutatott februárban 2011 azonos időszakához viszonyítva. Ezt leginkább az üzemanyagok iránti kereslet, illetve bizonyos nem élelmiszeripari termékek iránti érdeklődés visszaesésével lehet magyarázni. Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű termékek, valamint az iparcikkek azonban kelendőbben bizonyultak, mint 2011 februárjában. A nem élelmiszeripari termékek esetében a könyv, a textil, az illatszer és a csomagküldés iránt is nagyobb volt a kereslet, mint az előző év azonos időszakában.

Hirdetés

(Forrás: KSH)

A nem élelmiszer jellegű kiskereskedelem tavaly év februárjához képest 2,7 százalékos visszaesést mutatott, ami leginkább a teljes kiskereskedelmi forgalomból 9,5% százalékkal részesülő bútor- és műszaki cikkeknek tulajdonítható, valamint a kisebb részarányú használt cikkek 22,5%-os forgalom-visszaesésével magyarázható.

A teljes forgalom 19 százalékát kitevő üzemanyagtöltő állomásokon, az üzemanyagok magas ára miatt 2 százalékkal csökkent a forgalom volumene.

Az Eurostat jelentése szerint az eurózóna államaiban az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,1%-kal esett vissza, vagyis ebből a szempontból hazánk jobban teljesített az euróövezetnél. Legfőbb kereskedelmi partnerünk Németország kiskereskedelme 2,5%-os visszaesést produkált, ami a külkereskedelmi kapcsolatok miatt hazánkra is hatással lehetett. A régióban Bulgáriánál (-6,4%) és Lengyelországnál (-2,7%) kisebb, Ausztriával azonos mértékű csökkenést könyvelhetett el hazánk.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)