100%-ig a felhőben működtetni egy céget? Éppen ez történik most…

A legtöbb vállalkozásnak a felhőalapú számítástechnika kiadáscsökkentést és nagyobb rugalmasságot jelent. De ez csak egy része a történetnek. Mert talán az a legforradalmibb aspektusa a felhőnek, hogy egy új üzleti generáció sarjad a felhőből, a felhőnek.


 

A frissen alakult vállalatok egy része ma már 100%-ban felhőalapon működik. Mostanában alkalmam nyílt beszélgetni Rob Bernshteyn-nel, a Coupa alapítójával és vezérigazgatójával. Ez az a vállalat, amely online kiadáscsökkentő szoftverrel és szolgáltatásokkal képviselteti magát az üzleti palettán. A Coupa online szolgáltatást nyújtó szerverei az Amazon Web Szolgáltatásoknál találhatóak, a vásárlói kapcsolatok menedzselése pedig a SalesForce.com-on keresztül történik. Az e-mail klienst a Google biztosítja.

 

Bernshteyn véleménye szerint „a felhő nélkül csak egy régimódi, ’90-es évekbeli szoftvercég lennénk.”.

 

A Coupa nem csak hogy 100%-ban a felhőben működik, de felhőalapon is működik. Egy C2C vállalat (Felhő-Felhő közötti), ha így jobban tetszik. Vagy ahogyan a korábbi bejegyzésemben írtam, egy EKV (XLB – Extreme Lightweight Business), egy Extrém Könnyűsúlyú Vállalat.

 

A Coupa igazából a vállalatok egy új modelljét testesíti meg, megbízásokat szerez a felhőből és szolgáltatási csomagokat nyújt saját piacán. Bernshteyn – aki a Coupa-t 2006-ban indította el az Amazon platformon – elmondta, hogy egyre több ilyen jellegű vállalkozás indul a Szilikon-völgyben és más helyeken is.
„Az összes nehéz technikai feladat – a szerverek fizikai összeállítása, a szoftverek installálása a szerverekre, kijáratok, csatornák nyitása – nagyon korlátozó tényező.” – tette hozzá. „Az az elképzelés, hogy bárki is fizikailag birtokolja a saját adatait, már a múlté. Valójában senki sem akar fizikailag birtokolni semmit. Sokkal megfelelőbb, ha távol van ugyan, mégis biztonságban és elérhető módon.”

 

A kockázati tőkéből létrehozott vállalatok éppen most kezdenek felfigyelni a cégek ezen szükségszerű alternatívájára, amelyeket felhőalapon hoztak létre, a felhőnek. Cindy Padnos, az Illuminate Ventures alapító igazgatója – egy kisvállalkozó – elmondta, hogy a felhő láthatóan megváltoztatja a kezdő vállalkozások arculatát. Egy mostanában írt posztban rámutat, mennyire drasztikusan megváltozott az induló vállalatok környezete.

 

„1998-ban a VIVANT alapítójaként és vezetőjeként egy beszerzési szoftver szolgáltató céget hoztunk létre, házhozszállítással. Azokban a napokban, a felhő előtt, az első 250.000 dollárból, vagy még többől, amit összegyűjtöttünk, szervereket, adatbázis licenceket, és szoftverfejlesztési eszközöket vettünk, mindent, amire szükségünk volt, anélkül, hogy akár egyetlen sornyi kódot is írtunk volna, vagy tudattuk volna a vásárlóinkkal, hogy mit is fejlesztünk tulajdonképpen.”

 

Arra utal, hogy a felhőalapú számítástechnika megérett arra, hogy a kezdő vállalkozások és a befektetők is megbízzanak azon képességeiben, hogy biztonságos és hasznosítani tudja azokat az online forrásokat, amelyek megbízhatóan és viszonylag könnyen integrálhatóak az üzleti modellekbe. „Napjainkban a felhő és a nyílt forráskódú technológiák jól megalapozottak és azoknak a vállalkozásoknak, amelyek hasznosítják ezeket, sokkal kevesebb alaptőkére van szükségük, kezdetben legalábbis mindenképpen” – jegyzi meg. „A saját, vagy kockázati tőkéből induló vállalkozások jóval messzebbre juthatnak annál, hogy megvizsgálják, hogy egy termék valóban megfelel-e az üzleti modellnek, vagy elérik-e a marketing célcsoportot.”

 

Bár, Padnos hozzáteszi, a felhő nem biztosítja egy induló vállalat összes igényét – a szervezetet fel kell építeni, szellemi termékeket kell előállítani vagy védeni, és marketing programokra is szükség van. De a felhő egy költséghatékony felületet biztosít, amelyen keresztül hatékonyan lehet új termékeket előállítani, menedzselni, elérni. Ennek köszönhetően a Coupa a kezdeti négy főből mára egy 100 fős vállalattá nőtt. Még a leginkább felhőben létrejött vállalatnak is szüksége van fizikai növekedési tervre, ahogyan az üzleti tevékenysége bővül.

 

Mindamellett biztonsággal kijelenthető, hogy a legtöbb kezdő és kisvállalkozás nem lenne képes ezt megvalósítani a felhőalapú számítástechnika könnyen elérhető erejétől függetlenül. Bernshteyn véleménye szerint: „Elindíthattuk volna a céget helyi/egyedi telepítésű termékkel is. De nem érthettük volna el ezt az értékesítési és teljesítési volument. Nem lettünk volna képesek erre az üzemeltetési kapacitásra, illetve arra, hogy egyidejűleg több vállalatot is kiszolgáljunk. Ez tette lehetővé számunkra, hogy működési hatékonyságunk révén ki tudjunk szolgálni ennyi vásárlót egyidejűleg. És még mindig csak egy ’90-es évekbeli régimódi szoftvercég lennénk, és közel sem lennénk ennyire sikeresek.”

 

Egy dolog biztos: adott a gazdaság megkövült állapota, számos vállalatnál már csak egy törékeny kapocs van a munkavállalók és munkaadók között, így hát megérett az idő egy vállalkozói és innovációs robbanásra. Rengeteg alulfoglalkoztatott, munkanélküli, frusztrált profi és frissdiplomás van, és ehhez egy olcsó, ám bőséges online forrásokat biztosító világ, amelyen keresztül új ötleteket valósíthatnak meg. A Coupa-hoz hasonló, 100%-ban felhőalapon működő cégek azonban csak a kezdetet jelentik…

(www.forbes.com)