Interjú Balogh Róberttel (Masterplast) – IIR Beszerzés 2012 kongresszus.

 

Interjú Balogh Róberttel  – nemzetközi beszerzési- és exportigazgató, Masterplast

 

Helyszín: IIR Beszerzés 2012 kongresszus


 

1, Melyik előadás tetszett a legjobban az IIR Beszerzés 2012 kongresszusán? Miért?

Nagyon színvonalasnak tartottam a rendezvényt, inkább fókusztémákat emelnék ki: KPI/benchmarking, centralizáció/decentralizáció, e-aukciók .

2, Mennyire látják cégüknél a (beszerzési szempontból) a válság végét?

A jelenlegi állapotot nem válságnak, hanem megváltozott körülménynek hívnám, amihez alkalmazkodva nehezebben ugyan, de ugyanolyan lelkesen és színvonalasan lehet dolgozni – ráadásul koncentráltabb a tapasztalatgyűjtés lehetősége.

A válság leginkább likviditási oldalról érinti a beszállítóinkat és sajnos szerintem a „tisztulásnak” még nincs vége. A beszállítók egyre nehezebben kapnak garanciákat, hitelkereteket a bankjaiktól, nyersanyag beszállítóiktól, amit kénytelenek egyes esetekben tovább terhelni a vevőkre. Itt sok esetben kompromisszumokra, konstruktivitásra van szükség, hiszen valóban az életükért küzdhetnek bizonyos esetekben, nem csak tárgyalástechnikai kifogásról van szó.

3, Milyen beszerzési tervei vannak a 2012-es évben? Mi lesz Önnek az idei év kihívása?

A teljesen centralizált irányítású beszerzésünk évente kb. 60-65 M EUR értékben szerez be terméket, ennek zökkenőmentes lebonyolítása is elegendően nagy cél. Alapanyag (acél, műanyag) beszerzésünk ebből kb. 15 M EUR, ennek hektikusságát már igazán kihívás eltalálni, megfűszerezve az árfolyamkockázattal.

A tőzsdei jelenlétünk hatását – tisztán beszerzési oldalról értékelve – inkább hosszabb, stratégiai távon ítélem meg: az expanziós terveink természetesen egyre inkább felkeltik beszállítóink, partnereink érdeklődését; hiszen a lefedettség, a mennyiségek egyre vonzóbbak. Ezen érme másik oldala, hogy a kitettségük és a kitettségünk kockázatot jelenthet a folyamatos áruellátás tekintetében.

Ezzel párhuzamosan természetesen fejtörést is okozunk egyes esetekben, hiszen a cégcsoport mindegyik tagjának egyenlő feltételeket szeretnénk biztosítani beszerzési oldalról, ami néha ellentétes a nagyobb beszállítók szegmentált ár-és képviseleti politikájával. Például, aki eddig magasabb áron értékesített egy terméket Ausztriában és nyomott árakon Romániában, természetesen a nyomott árakon „kénytelen” csoportszinten beszállítani. De ezt is inkább különállóan, termékenként és cégenként érdemes vizsgálni.

 

4, Mit tolmácsolna a mostani kezdő beszerzőnek?

A munkát emberek végzik, az üzleteket emberek kötik emberekkel – erre tudatosan figyelni és ez irányba fejleszteni magunkat az egyik legjobb befektetés, és nem csak a beszerzőknek.

5, Milyen informális/közösségi eseményen venne részt szívesen?

Szinte mindegy a formája, ha szakmailag hasznos és értékes emberek között tölthetem az időmet.

6, Mit szeret és mit nem szeret a beszerzésben?

Ha sikeres a cég, az a sales sikere, ha nem megy az eladás, akkor az a beszerzés hibája.

7, Kedvenc film és könyv:

Hangulatfüggő, nem emelnék ki semmit.

8, Hobbi:

Balaton, futás, foci, utazás,  gasztronómia és a család.

9, Családi állapota, gyermekek száma:

Nős, Hanna lányom 7 éves, Luca lányom 3 éves.

 

 

 

 

 

 

 

Balogh Róbert, nemzetközi beszerzési- és exportigazgató

Masterplast Nyrt.

Balogh Róbert a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján végzett 1999-ben közgazdászként. A főiskola után állampapír-kereskedőként helyezkedett el a bankszakmában, aminek előfeltétele a tőzsdei szakvizsga megszerzése volt. Angolul és németül üzleti szinten beszél.

2001-ben csatlakozott a Masterplast csapatához mint export és marketing vezető. 2004-től külkereskedelmi fejlesztési vezető, 2009-től napjainkig nemzetközi beszerzési és export igazgató.

A tőzsdén jegyzett építőipari gyártó – és kereskedelmi cégcsoport konszolidált forgalma ca. 85 M EUR és Oroszország, Kína, Ausztria mellett szinte az összes közép-kelet-európai országban saját leányvállalattal rendelkezik.

 

A Masterplast-ról

Az 1997-ben alapított Masterplast-csoport a kelet-közép-európai régió egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártó- és forgalmazó vállalata, 2010-es árbevétele 84,7 millió eurót (23 milliárd forintot) ért el. A vállalatcsoport forgalmának túlnyomó részét a saját gyártású vagy a saját márkanév alatt bérgyártatott termékek teszik ki. A Masterplast 2008 óta tagja a Budapesti Értéktőzsde Tőzsdeképes Cégek Klubjának, 2011 november 29-én pedig a PSZÁF engedélyével és a bevezetési kérelem tőzsdei jóváhagyásával megtörtént a cég részvényeinek technikai bevezetése a Budapesti Értéktőzsdére.

A MASTERPLAST mára a világ 13 országában rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal. – Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország,  Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna, Oroszország.

 

A társaság gyors fejlődését a komplex fejlesztés, az energiatakarékos és költséghatékony megoldásokat kínáló hő-, hang- és vízszigetelés, tetőfedés és szárazépítészet területén gyártott és értékesített termékek segítették.

A Masterplast termékeivel teljes körű megoldásokat nyújt a hő-, hang- és vízszigetelés, tetőfedés, valamint a szárazépítészet területén. A Masterplast ISO és TÜV minősítéssel rendelkező termékei leányvállalatain és partnerein keresztül Európa minden piacán, sőt Európán kívül is megtalálhatók. A vállalat folyamatosan fejleszti gyártási technológiáit, szélesíti termékpalettáját és szolgáltatásai körét.

A Masterplast Nyrt. 1,1 milliárd forint friss tőkéhez jutott a 2012. március 21-i, nagy sikerű és jelentős túljegyzés mellett végrehajtott zártkörű tőkebevonást követően. Az értékesítés során hét intézményi befektetői csoport szerezhetett tulajdonrészt Magyarország és Kelet-Közép-Európa meghatározó építőipari szigetelőanyag-gyártó és forgalmazó vállalatában. A tőkeemelésből befolyt összeget új beruházások finanszírozására kívánja fordítani a cég. Ezek közül elsőként, mintegy 1,6 millió eurós befektetéssel a romániai Sepsiszentgyörgyön – a már korábban vásárolt ragasztógyára mellett – új üzemet létesít a Masterplast, ahol polisztirol alapanyagú hőszigetelő termékek – ISOMASTER EPS – gyártását kezdi meg a közeljövőben.  „A beruházásra kiszemelt ingatlant már megvásároltuk, jelenleg a meglévő épületeket újítjuk fel, alakítjuk át, valamint elkezdtük a gyártáshoz szükséges gépek, berendezések beszerzését. Bízunk benne, hogy gyártást már idén ősszel el tudjuk indítani az új üzemben. Ezzel lehetővé válna számunkra, hogy már az őszi szezonban kihasználjuk az építőiparban tapasztalható szezonális ingadozásokat és az ilyenkor jelentkező keresletnövekedést kiszolgálva érjünk el minél nagyobb piaci részesedést” – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. vezérigazgatója.