Üzleti Jelentések – Az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe

 

Előrelépés májusban

 

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 52,2.


 

A korábbi májusokkal összevetve az idei érték átlagos, szemben az elmúlt hónapok tükrében, 2011 júniusa óta a második legmagasabb az index értéke. A felmérésben vizsgált részindexek két kivétellel nőttek áprilishoz képest.

A foglalkoztatottság három hónapon át tartó csökkenése abbamaradt, és öt hónapja ismét növekedésre utal.

 

Történeti áttekintés

 

A Beszerzési Menedzser Index májusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 52,2. 2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült a feldolgozóipar. Azonban az azóta eltelt hónapokban csak négyszer történt hasonló, amire 2008-2009 óta nem volt példa. A mostani érték 2011 júniusa óta a második legmagasabb érték, és felülmúlja a változatlanságot jelző 50,0 pontot. A május havi index 5,1 százalékponttal magasabb az áprilisi értéknél (47,1). Május összességében átlagos hónap volt a korábbi években, a hosszú távú májusi átlag 1996 óta (52,1) enyhén múlja alul az e hónapban mért értéket.

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt áprilisi értékéhez képest, és így már egy hónap szűkülés után jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték közepesnek számít, az elmúlt 15 évben nyolcszor volt nagyobb az index értéke májusban.

Az új rendelések indexe erősen emelkedett, és a mostani a nyolcadik legmagasabb májusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így másodszor nőtt az idei évben, és harmadszorra az elmúlt nyolc hónapban. Ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa.

A májusi szállítási átfutási idő ideje rövidebb lett áprilishoz képest, bár az ütem minimális. A korábbi májusi értékeket nézve az idei a nyolcadik legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke huszonkilenc hónap után került 50,0 pont fölé, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek csökkenni kezdtek a 2012 február és március között tapasztalt növekedést követően, negyedszer az elmúlt fél évben. Az idei májusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti, és a harmadik legalacsonyabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben egyelőre három-kettőre vezet a csökkenés.

2011 októberben csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került, ami azóta is megmaradt, és az ütem némileg nőtt áprilishoz képest. A korábbi májusi értékeket nézve az idei a harmadik legmagasabb 1995 óta (2002 és 2011 után), és bőven az 1995 óta mért hosszú távú átlag felett van.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe szintén emelkedett áprilisi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség enyhe növekedését jelzi. A mostani érték némileg magasabb az 1995 óta mért átlagnál, és a tizedik legmagasabb májusi adat. A beszerzett mennyiség legalább három hónapon át tartó emelkedésére négy hónap alatt utoljára 2011 júniusa és 2011 szeptembere között volt példa.

A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme mérséklődött, de ezzel együtt is a beszerzési árak már harminchatodik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva csak a tizedik leggyorsabb májusi ütem.

A késztermékkészletek szintje májusban magasabb lett. A korábbi májusi értékeket nézve az idei az ötödik legmagasabb 1995 óta, és némileg átlag feletti havi adatnak mondható – különösen, ha figyelembe vesszük az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy azóta ingázzon 50,0 pont körül, bár 2012. február-márciusban folyamatos volt a növekedés.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent áprilishoz képest, de negyedszer jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében kedvezőbb folyamatról beszélhetünk. Az index értéke erősebben nőtt az előző hónaphoz képest, és egyértelműen visszakerült 50,0 pont fölé az index. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az áprilisi érték 50,0 pont lett, így az index értéke 36 hónapja nem csökkent.

Néhány különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: arany, extrudált műanyag, flexibilis csomagolóanyag, latex, natúr kaucsuk alapanyag, lágyító, PVC, réz és vegyszerek. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területekről (pl. acélcsövek, acéllemez, élőállat, fémalkatrészek, fémipari termékek, speciális hidraulikus munkahengerek, zártszelvények). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a tojás esetében.


 

(Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság)

- H I R D E T É S -