A paksi atomerőmű bővítése – a vezérigazgató legalább öt ajánlatra számít a tenderen

Legalább öt ajánlatra számít az újabb energiablokkokra kiírandó versenytárgyaláson Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, aki a hétfőn kezdődött moszkvai Atomexpón nyilatkozott az MTI-nek.


 

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) évekkel ezelőtt létrehozta az atomerőmű bővítésével kapcsolatos Lévai-projektet. Azóta is folyik a munka: egyebek között a telephely engedélyeztetésével kapcsolatos elemzések, vizsgálatok zajlanak. "Nagyon fontos feladat a tender megszervezése, azt mindenképpen ki kell írni, hogy kiválaszthassák azt a szállítót, amely megépíti a blokkot Pakson" – mondta Hamvas István.
 

Minden potenciális beszállító számára fontos, hogy a kormány mennyire elkötelezett egy ilyen nagy beruházás mellett. "A kormány (május 30-án bejelentett) döntése számomra azt jelenti, hogy kinyilvánította elkötelezettségét. Ráadásul azzal, hogy az atomerőmű bővítésével kapcsolatos kormánybizottságot maga a miniszterelnök vezeti, egyértelművé tette a potenciális beszállítók és potenciális beruházók számára is, hogy mi ezt komolyan akarjuk" – jelentette ki a paksi atomerőmű vezérigazgatója.
 

A döntésnek nagyon örülnek, mert ez azt jelenti, hogy az a munka, amelyet eddig elvégeztek a Lévai-projekt keretében, nem veszett el, és nyugodtan folytatható – tette hozzá Hamvas. Szerinte a tender kiírása után nagyon nagy eséllyel azok a döntések is megszületnek, amelyek világossá teszik, hogy melyik blokkot veszik majd meg.
 

Hamvas István elmondta: műszaki szempontból már rögzítették, hogy milyen blokktípust szeretnének. Ez alapján legalább öt ajánlatra számítanak. Egyrészt úgy gondolják, hogy a Westinghouse az amerikai AP 1000-es típusú blokkal fog a pályázaton jelentkezni. A franciák kétféle blokktípussal pályázhatnak majd: az egyik az EPR, amelyből egynek-egynek éppen Finnországban és Franciaországban van folyamatban az építése. A franciák együtt fejlesztettek ki a Mitsubishi céggel egy Atmea nevű blokktípust, amely kisebb teljesítményű, mint az EPR. Biztosak abban, hogy az oroszok is pályázni fognak a VVER 1000-es reaktorukkal, és a koreaiaktól is várnak ajánlatot, ha kiírják a pályázatot a paksi atomerőmű bővítésére – mondta Hamvas István az MTI-nek nyilatkozva a moszkvai Atomexpón.

(MTI – mti.hu)