HOGYAN VÁLJUNK BESZÁLLÍTÓKKÁ?

Menedzsment tréninget szervezett a HITA


 

A HITA Beszállítói Osztályának egyik legfontosabb feladata a magyar autóipari beszállítók felkészítése a kiélezett nemzetközi versenyben való helytállásra. Technológiai szempontból a magyar beszállítók ugyan szinte kivétel nélkül megfelelnek a vevői elvárásoknak, ám különösen a vállalatirányítás területén szemléletváltásra van szükség.

A cégek professzionális felkészítését elősegítendő, három neves, nemzetközi szinten akkreditált tanácsadó céget versenyeztetett meg a HITA, melyek közül az 1952-ben alakult, napjainkra nemzetközi tanácsadó hálózattá bővült Société Nouvelle d'Exploitation et de Commerce International (SNECI) nevű vállalatra esett a választásunk.

A SNECI közreműködésével szervezett a Beszállítói Osztály június végén egy kétnapos szemináriumot, melyre 15 olyan első-, másod- és harmadkörös beszállítói céget hívott meg, melyek nyitottak a vevőorientált szemléletmód elsajátítására, képesek a piaci igényekre épülő termékportfólió kialakítására és vállalkozásuk adottságaira épülő reális stratégiai célok kitűzésére. Az angol nyelvű képzés keretében az előszűrés alapján kiválasztott kis- és középvállalkozások kereskedelmi és műszaki igazgatói, valamint minőségbiztosításért felelős munkatársai vettek részt.

A tréning során megismerhették azon eszközöket, melyek segítségével a leghatékonyabb módon tudnak megfelelni a német, amerikai és francia autógyárak elvárásainak. A képzés programja egyrészt a „sales” tevékenységekre (piackutatás, ajánlatkérések megválaszolása, projekt menedzsment), másrészt az első projektfázisokra (tömegtermelés, minőség- és folyamatmenedzsment) alapult.

A képzés szervesen illeszkedett a HITA azon törekvéséhez, hogy menedzsment képességek fejlesztésével mind több hazai vállalatot készítsen fel a beszállítóvá és/vagy exportőrré válásra. Tekintettel a komoly érdeklődésre, illetve a résztvevők pozitív visszajelzéseire, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal ősztől újabb menedzsment tréningeket szervez.

Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) – Sajtó és Kommunikációs osztály