Gyógyszerészi kamara: a patikák összefognak pluszpénzük megmentéséért

A gyógyszertáraknak össze kell fogniuk annak érdekében, hogy megtartsák azt az összességében mintegy 3 milliárd forintos összeget, amelyet a nagykereskedőktől átcsoportosított árrés révén nyertek – mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke hétfőn az MTI-nek.


 

Augusztus elsejével csökkent a gyógyszer-nagykereskedők és emelkedett a patikák árrése. A Népszava szombati számában írt arról, hogy a nagykereskedők egymás után mondják fel a gyógyszertáraknak nyújtott különféle kedvezményeket, s a patikusok úgy vélik, nem sok marad meg az átcsoportosított árrésből származó előnyeikből.

A lap szerint azáltal, hogy a kormányzat mintegy 3-3,2 milliárd forintot elvett a gyógyszer-nagykereskedők árréséből, és ezt átcsoportosította a patikatulajdonosokhoz, vagyis a kiskereskedőkhöz, tovább mélyítette a két, egymással amúgy is érdekellentétben lévő fél közötti bizalmi válságot.

Hankó Zoltán az MTI-nek hétfőn kifejtette: a miniszteri rendelet megjelenését követően a három legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő – a Teva, a Phoenix és a Hungaropharma – szinte egyszerre bontotta fel a patikákkal kötött szerződéseit. Most minden gyógyszertárnak új szerződéseket kell kötnie a nagykereskedőkkel. Ezekben viszont a nagykereskedők – a kedvezmények, a fizetési határidők, a szállítási feltételek megváltoztatása révén – igyekeznek visszavenni azt a pénzt, amelyet a kormányzati átcsoportosítással elvettek tőlük.

Hozzátette: a gyógyszerésztulajdonban lévő kisebb nagykereskedők változatlan feltételekkel szállítanak tovább a megrendelőknek. Az viszont kétségtelen tény, hogy a forgalom 90 százalékát a három "nagy" nagykereskedő jelenti.

A gyógyszerészi kamara elnöke szerint a nagykereskedők kihasználják erőfölényüket a patikákkal szemben. Így a gyógyszertárak egyetlen esélye az összefogás, ennek keretében úgynevezett beszerzési szövetségeket kell kötniük, hogy megfelelő súllyal tudjanak fellépni a nagykereskedőkkel szemben – tette hozzá.

Az MGYK hamarosan egyeztetni fog a nagykereskedőkkel. Egyelőre még nincsenek összesített adataik arról, hogy az új szerződések értelmében mennyit vennének vissza a patikáktól, de Hankó Zoltán bízik abban, hogy a nagykereskedők csak egy részét veszik vissza az általuk elvesztett összegnek.

(MTI – mti.hu)