Szerencsi kávét iszik Európa

Idén 33 ezer tonna kávé és kakaó hagyja el a Nestlé szerencsi üzemét, a termékeket a hazai piacon kívül 28 országba szállítja az élelmiszeripari cég. Az instant kávé és kakaó gyártás közép-európai gyártóközpontjában 1993 óta gyártanak NESCAFÉ® termékeket, többek között az egyre népszerűbb 3in1 kávét. Magyarországon több mint 4 évszázada van jelen a kávé, napjainkban az emberek közel fele kezdi a reggelt egy frissítő feketével.


 

Több mint 21 ezer tonna kávékeverék, 10 ezer tonna kakaó és 2 ezer tonna instant kávé gördül le idén a Nestlé szerencsi üzemének szalagjairól. A Borsodban gyártott instant kávétermékek és kakaók több mint 80%-a exportra készül, az Egyesült Királyságtól az Adriáig 28 országot lát el a magyar gyár. 2012-től a skandináv országoknak is szállít termékeket az üzem, ahol 362 állandó és 73 idény jelleggel kölcsönzött alkalmazott dolgozik. Az elmúlt években Kanada és az európai országok mellett az Egyesült Arab Emírségben is Magyarországon gyártott instant kávét fogyasztottak. Szerencsen idén 204 féle terméket készítenek, a kávétermékekhez arabica és robusta kávét dolgoznak fel, illetve itt keverik ki és csomagolják a töretlen népszerűségnek örvendő Nesquik kakaóitalport is.

 

A gyártás mellett 2006 óta különböző kávé- és kakaótermékek ízbeli összehasonlításával is foglalkoznak Szerencsen. A gyár mellett itt működik ugyanis a Nestlé közép-kelet-európai régiójának érzékszervi laboratóriuma is, ahol a különböző ízvilágú termékek tesztelése folyik. Az érzékszervi vizsgálatokat a Nestlé által képzett 11 fős ízszakértői csoport végzi standard módszerek alkalmazásával. Mivel országonként eltérőek a fogyasztói ízlések és a szokások, régiónként más-más receptúra alapján készül a kávé is, így a tesztek során a csoport tagjai lengyel, cseh, román, bolgár, ukrán és magyar termékeket is értékelnek. Az ukránok például a magyar ízléshez képest rendkívül édesen fogyasztják a kávét, ezzel szemben a németek és a svájciak a gyengébb, savas és lágy karakterű kávét isszák szívesen. A szerencsi érzékszervi laborban zajlanak a NESCAFÉ® termékfejlesztései és a gyáron kívül itt is folytatnak minőségi ellenőrzéseket.

 

A különböző országokban forgalmazott kávétermékek íze tehát minden esetben az adott nemzetre jellemző fogyasztói ízlésnek megfelelően kerül kialakításra. A tapasztalatok szerint a magyarok többsége az erős, pörkölt kávét szereti, amit 40 százalékuk tejjel és 61 százalékuk cukorral vagy édesítőszerrel ízesít[1]. Tavaly több, mint 1 milliárd csésze instant kávé fogyott Magyarországon, ezek közel 40%-a a Nestlé által gyártott fekete volt. A magyarok közel fele (44%)[2]. indítja a napot egy csésze kávéval. A kávézás mint szokás a törökökkel érkezett hazánkba a 16. század végén, az első kávézót és kávémérést Kávéfőző Balázs[3] nyitotta meg Pesten 1714-ben.

 

További információ:

Solti Alexandra

Avantgarde Public Relations Kft.

alexandra.solti@avantgarde.hu

06 1 476 35384, 06 30 2263 506


[1] 2010-es U&A (usage and attitude) kutatás, amelyet a Nestlé megrendelésére a Synovate készített. Módszer: fogyasztói megkérdezés, N=800 fős mintán

[2] 2010-es U&A (usage and attitude) kutatás, amelyet a Nestlé megrendelésére a Synovate készített. Módszer: fogyasztói megkérdezés, N=800 fős mintá

[3] wikipedia.hu

 

 

A NESTLÉ-ről

A Nestlé mint a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a folyamatos kutatómunkának és termékfejlesztésnek köszönhetően a legjobb minőségű élelmiszerek előállítására törekszik.

2011-ben az árbevétele meghaladta a 83,6 milliárd svájci frankot. A vállalat világszerte közel 281 000 embert foglalkoztat, 443 gyárat üzemeltet, termékeit 130 országban forgalmazza.

A Nestlé Hungária Kft. a Nestlé S.A. leányvállalataként jött létre 1991-ben – mára Magyarország vezető élelmiszeripari vállalataként olyan nagy múltú sikermárkákkal van jelen a piacon, mint például a Balaton, a Boci, a Kit Kat, a Nescafé, a Nesquik és a Maggi. A Nestlé négy magyarországi gyárában összesen több mint 1600 embert foglalkoztat. Szerencsen kakaó- és kávétermékeket, Diósgyőrben üreges csokoládéfigurákat, Bükön állateledelt állít elő, Kékkúton pedig ásványvizet palackoz.

 

További információ a Nestlével kapcsolatban a Fenntarthatósági és Közös Értékteremtés Jelentésben található.