Nyílt levélben kérnek egyenlő esélyeket a kormánytól az egészségipari gyártók

Nyílt levélben kérnek egyenlő esélyeket a közbeszerzéseknél a kormánytól a magyar orvostechnikai ipar meghatározó szereplői – jelentette be Kern József, a Diagon Kft. ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten egy egészségügyi konferencián.


 

Kern József kiemelte: azt szeretnék, hogy "ne lehessen úgy kiírni egy tendert, hogy csak egy külföldi multi tudjon elindulni". Nem az EU-szabályozást akarják akadályozni, hanem a magyar termékek elleni diszkrimináció megszüntetése érdekében fogtak össze – tette hozzá.

A nyílt levelet a Világgazdaság napilap "Egészségipar Magyarországon – kitörési pont vagy félrekezelt ágazat?" című konferenciáján is kiosztották.

Az aláíró nyolc magyar tulajdonú vállalat olyan egészségügyi termékek fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik, mint például diagnosztikai berendezések, protézisek, kórházi műszerek. Ezek – mint fogalmaztak – bizonyítottan kiállják a versenyt a multinacionális cégek hasonló gyártmányaival. Ennek ellenére vállalataik a magyarországi pályázatokon rendre háttérbe szorulnak – tették hozzá.

A magyar gyártók úgy látják, gyors kormányzati cselekvésre van szükség, hiszen az állami kezelésbe vont korábbi megyei és városi kórházak a jövő évtől kezdve központi közbeszerzéssel szerezhetik be az orvostechnikai termékeket. "Ha ezeken a pályázatokon a magyar cégek nem tudnak eséllyel elindulni, egy fontos, tudásalapú termelő iparág mehet tönkre vagy sorvadhat el Magyarországon" – írták a cégek Szócska Miklós egészségügyi és Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkárnak címzett levelükben.

Kifejtették: a magyar kórházak és más állami egészségügyi intézmények a szabadpiacon szerzik be a tevékenységükhöz szükséges orvostechnikai eszközöket. Az általuk vásárolt termékek 75 százalékban külföldi gyártóktól származnak, miközben a világszínvonalú magyar orvostechnikai cégek külföldön kénytelenek lekötni kapacitásukat. A jelenség oka, hogy a kórházak által kiírt közbeszerzési pályázatokon a magyar vállalatok nem tudnak eséllyel elindulni, mivel a versenyképes ár és a magas színvonalú technológia mellett olyan pénzügyi és jogi feltételeket is teljesíteniük kellene, amelyeknek szinte kizárólag csak multinacionális óriások felelnek meg.

A levelet aláíró gyártók a jelenlegi piaci átlagárnál olcsóbb termékeket, a beteg várólisták csökkentését ígérik, cserébe a kormánytól a nemzetközi konkurenciáéval egyenlő esélyeket, és igazságos versenyfeltételeket kérnek a kórházi beszerzések szabályozása során. Úgy vélik, ezáltal több milliárd forintos költségmegtakarítást lehetne elérni, s a 30-40 milliárd forintnyi import kiváltásával több száz új, termelő munkahely jöhetne létre Magyarországon.

A nyílt levelet a legnagyobb magyar tulajdonú egészségipari gyártók, a 77 Elektronika Kft., a Diagon Kft., a Mediagnost Kft., a Sanatmetal Kft., az Innomed Medical Zrt., a Controll-X Medical Kft., a Mediso Kft. és a Medicor Diagnosztika Kft. vezetői írták alá.

Feketéné Fényi Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium egészségipari osztályának vezetője a konferencián elmondta: a magyarországi orvostechnikai gyártók közül a Diagon Kft. piaci részesedése 60 százalék körül van, a többi hazai gyártó magyarországi piaci részesedése viszont nem éri el a 20 százalékot. Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy "ez katasztrofális, ezen emelni kell".

(MTI – mti.hu)