Jövő év közepén várható a burgonya árának csökkenése

Várhatóan csak a jövő év közepén – júliustól, vagyis az új termés megjelenésétől – csökkenhet a burgonya ára Magyarországon – mondta Kecskés Gábor, a Burgonya Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerdán az MTI-nek.

 

A szakember emlékeztetett: Magyarországon most mintegy 22 ezer hektáron termelnek burgonyát. Az idén a szokásos átlagos mennyiség mintegy a fele termett csak, 400-440 ezer tonna a szokásos 800 ezer tonnával szemben. Ezért a belföldön termelt burgonya várhatóan a tél végére, illetve a jövő év tavaszának elejére elfogy, és előreláthatólag csak importból lesz fedezhető a belföldi ellátás.

A kedvezőtlen termés miatt a burgonya ára a következő hónapokban folyamatosan emelkedik. A kiskereskedelmi ár rövidesen elérheti a kilogrammonkénti 200 forintot, és tovább nő majd, a jövő év tavaszától az import miatt 300 forint fölé is emelkedhet a szakember szerint. 

Most a felvásárlók a termelőknek mintegy 70 forint körüli nettó árat fizetnek a burgonyáért kilogrammonként. A terméktanács elnöke azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a burgonya kiskereskedelmi árában már kalkulálni kell az áfával, a szállítási és csomagolási költségekkel, valamint a nagy- és kiskereskedők hasznával is.

A hiány burgonyából valós, mivel a szokásos éves hozamnak csupán a 40 százaléka termett meg az idén – mondta az MTI-nek Rácz József, a Prémium Kert Kft. tulajdonos ügyvezetője, aki Dél-Magyarországon, Csongrád megyében foglalkozik burgonyakereskedelemmel. Jelezte: a Homokhátságon már a termés betakarításakor látszott, hogy a belföldi ellátás biztosítása érdekében a következő hónapokban importra szorulhat az ország.

(MTI – mti.hu, 2012.11.28.)