Kiszámíthatatlanná válhat a gyógyszerellátás

A gyógyszerpiac meghatározó szereplői összefogást hirdettek  a gyógyszerár-támogatási rendszer fenntarthatósága érdekében csütörtökön Budapesten. A kerekasztal-beszélgetéssel többek között az volt a céljuk, hogy a döntéshozók figyelmét is felhívják: a gyógyszerkassza esetleges további csökkentésével kiszámíthatatlanná válhat a gyógyszerellátás.

 

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, valamint betegeket képviselő érdekvédő szervezetek közös rendezvényét azért szervezték meg, hogy egymással, illetve az illetékes döntéshozókkal vitassák meg a gyógyszerár-támogatási rendszer fenntarthatóságát biztosító javaslataikat, mérlegelve azt, milyen mértékben befolyásolná a gyógyszerkassza esetleges további csökkentése az egészségügyi ellátás minőségét és biztonságát.

A rendezvény részvevői közül többen üdvözölték a gyógyszerágazat különböző területeit képviselők összefogását. Ugyanakkor hiányolták, hogy a meghívás ellenére egyetlen döntéshozó sem jelent meg a konferencián. Éger István, a MOK elnöke annyit mondott, neki mindössze egy kormánypárti képviselő – aki mellesleg orvos – jelezte, hogy nem tud részt venni a rendezvényen, s azt kérte, hogy anyagaikat, javaslataikat juttassák el neki.

A kerekasztal-beszélgetés részvevői felhívták a figyelmet, hogy a 2013-ra tervezett – korábban napvilágra került – további forráskivonások a gyógyszerellátás valamennyi szereplőjét hátrányosan érintenék. Hiszen, mint kiemelték: a tervezett 158 milliárd forintos gyógyszerár-támogatási keret lényegesen elmarad az ez évi tényleges kiadásoktól. Ha tovább csökkenne az e célra fordított finanszírozás, a gyógyszerellátás kiszámíthatatlanná válna, illetve veszélybe kerülne a betegek gyógyításához eddig rendelkezésre álló gyógyszerek beszerzése.

Üdvözölték viszont a kormány azon – az elmúlt napokban a sajtóban – napvilágra került szándékát, amely szerint egy fenntartható, a betegek gyógyszerellátását szem előtt tartó, a 2012. évi költésekkel összhangban lévő, 210-220 milliárd forint mértékű gyógyszerkassza kialakítását tervezi. Remélik, hogy a költségvetés tárgyalásakor a kormányzat valóban figyelembe veszi a gyógyszerpiaci szereplők által felvázolt veszélyeket.

(MTI – mti.hu, 2012.11.29.)