Beszerzői szemmel a villamos energiáról – Kemendy Nándor, elnök, Beszerzési Vezetők Klubja

Elérkezett a végső határidő december elején, ameddig dönteniük kellett a cégeknek, intézményeknek a 2013. évi villamos energia beszerzéseikről. Nem könnyű kihívás volt ez a beszerzőknek, mivel az energia a legtöbb cég esetében jelentős költségtényező. 

 

Hirdetés

Alapvető, hogy tisztában legyünk a saját felhasználói sajátosságainkkal, s ebben a Beszerzés megfelelő támogatást kapjon a belső társszervezetektől. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a piaci ismeretek fontosságát, amit azért is nehéz megszerezni, mert a beszerző kollégák általában véve évente egyszer, a szerződéskötés idején veszik elő a témát. A kívánt eredmény eléréséhez ez semmiképpen nem elég.

A megfelelő piaci ismeretek nélkülözhetetlenek az eredményes tárgyalásokhoz, s ehhez nem lehet kampány jelleggel elsajátítani. Az ismeretek megszerezhetők az EEX és a HUPX (magyar szervezett villamos energia piac, egy olyan elektronikus platform, amelyen a HUPX-en köthető Ügyletek kereskedésére van lehetőség) megfelelő árjegyzéseinek követésével és elemzésével, ahol külön jegyzik a napi és a jövőbeni időszakra az ún. baseload (zsinór terméket) és peak (csúcs) termékeket. Az ismert, hogy a HUPX időnként eltérő mértékben, de követi az EEX áralakulását. Az elmúlt egy évben az eltérés (spread) €/MWh 3-9 között mozgott. Legalább ennyire fontos, hogy próbáljuk megérteni az események mögötti mozgatórugókat. Ez egyáltalán nem könnyű, mert – a teljesség igénye nélkül – a világpolitikai eseményektől kezdve, az időjárási tényezőkön keresztül (s nem is csak Magyarország, hanem a régióra vonatkozóan), a kereslet-kínálati egyensúlyáig vezet az út. Ugyancsak befolyásolta, méghozzá kedvezően a magyar piaci árak alakulását a 2012. szeptember 11-én bekövetkezett magyar-cseh-szlovák villamos energia piaci összekapcsolás is, amely egyelőre csak a másnapi szállításokra van hatással, arra is a határáteresztő kapacitás mértékéig. Az összekapcsolás egyfajta árkiegyenlítődést eredményezett a részvevő országok között.

A piaci szereplők száma ma már bőven elégséges ahhoz, hogy megfelelő versenyhelyzetet lehessen teremteni. A rendelkezésre álló termékkör is örvendetes fejlődésen ment keresztül. Ma már egyaránt lehet szerződni HUF-ban, vagy €-ban fix, vagy formula alapon. Eldönthetjük azt is, hogy milyen időszakra, vagy más ún. tranche-ben vásároljunk. Lehetőség van, akár EEX, akár HUPX baseload-ot fixálni tetszőleges időpontban, amelyhez cégenként eltérő mértékű constans-t kell hozzáadni. De beszerezhetünk éves baseload-t is, amelyhez a spot külön kerül elszámolásra, a lehívásokat a fogyasztó ütemezi, vagy akár az EEX/HUPX spread-re is fixálhatjuk az árat.

Összességében elmondható így az évvégén, hogy 2012-ben a HUPX árak november 22-én voltak beszerzési szempontból a legkedvezőbbek (a baseload esetében 2013-ra megközelítette az €/MWh 52 szintet. Ha valaki ki tudta várni ezt az időszakot, jó árat tudott elérni. A fix 2013. évi áras kötések jellemzően €/MWh 54-57 sávban köttettek. Előzetes információk alapján az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult üzleti villamos energia felhasználók – volumenben számolva – 30 %-a vált szolgáltatót az év végével, jellemzően 1 éves szerződést kötve. 

 

 

Budapest, 2012.12.07.                                       Kemendy Nándor