A réz világpiaci ára a valószínű túlkínálat ellenére sem csökken

Emelkedik rézből a világpiaci kínálat jövőre, új bányák megnyitásának köszönhetően, ez azonban távolról sem jelenti, hogy az ár ezzel párhuzamos csökkenne. Éppen ellenkezőleg: elemzők szerint az ár annak ellenére sem csökken majd, hogy három egymást követő év keresleti többlete után jövőre lehet első alkalommal túlkínálat a piacon – írja a Handelsblatt csütörtöki száma.

 

Kína már most is a világpiaci kínálat 40 százalékát veszi fel rézből, és az új vezetés ambiciózus urbanizálási, infrastruktúra-beruházási és iparfejlesztési programjának köszönhetően a nyersanyag iránti éhsége csak tovább növekedhet. Ez azonban egyáltalán nem lesz árcsökkentő hatással a világpiacon.

Hirdetés

A kínai gazdasági növekedés a becslések szerint jövőre 8,5 százalék lesz az idei 7,8 százalék után. Ezzel párhuzamosan az ipar rézfelhasználása 5,5 százalékkal emelkedik az ideihez képest, ami 5 százalékkal haladta meg a 2011-est.

A piac kínálati oldalán is pozitív fejlemények várhatóak jövőre. A világ legnagyobb rézbánya-vállalata, a Codelco vezérigazgatója, Thomas Keller a Reuters hírügynökségnek november végén adott interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy új bányák megnyitása miatt jövőre szerény túlkínálatra lehet számítani a réz világpiacán. Rámutatott azonban, hogy a becslés akár kissé túlzó is lehet, mivel új bányák megnyitása általában nem szokott zökkenőmentesen lezajlani. "A réz árára azonban nem lesz hatással az sem, ha az optimista becslés beigazolódik" – hangsúlyozta az interjúban Thomas Keller.

A DZ Bank 2013 végére tonnánként 9100 dolláros, a Commerzbank 8800 dolláros világpiaci árral számol. Az ár jelenleg tonnánként 8100 dollár környékén van, miután az év folyamán 7219 és 8765 dollár között ingadozott.

A Commerzbank elemzői szerint az európai rézárat igazából egyetlen kockázati tényező befolyásolhatja jövőre: az euróövezeti adósságszolgálati válság alakulása. Amennyiben eszkalálódik a helyzet, az euró árfolyamának gyengülésével emelheti a dollárban forgalmazott nyersanyag európai beszerzési költségét.

(MTI – mti.hu)