Középületek energiahatékonysága és a zöld közbeszerzési rendelet tervezet

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szerint a zöld közbeszerzési rendelet társadalmi egyeztetésre bocsátott változata nem segíti a középületek energiahatékonyságát.

A rendelet társadalmi egyeztetésében részt vevő intézet csütörtöki közleményében rámutatott arra, hogy január 25-én zárult a új zöld közbeszerzési rendeletének társadalmi egyeztetése. 

A MEHI szerint a középületek energiahatékonyságának megvalósítása előtt akadály, hogy a zöld közbeszerzéssel beszerzendő termékek közül kimaradtak a tüzelőberendezések. A rendelet hatálya nem terjed ki az önkormányzatokra, így a középületek jelentős része  kimarad a zöld közbeszerzésből. A komolyabb megtakarításokat lehetővé tevő  ESCO szerződéseket  – ahol az energetikai felújítást a kivitelező hitelben végzi el, és a beruházó azt az elért megtakarításokból utólag finanszírozza – a tervezet éppen csak megemlíti, de nem ad útmutatást ezek elbírálására, valamint a készülő jogszabály nem ad előnyt a "Környezetbarát Termék" állami védjegyet használó termékeknek.

A zöld közbeszerzés célja, hogy a beszerző ne csak a kezdeti bekerülési ár alapján választhasson az ajánlatok közül, hanem az adott termék élettartam-költségeit, illetve környezet-terhelő hatásait is figyelembe vehesse, és ez a cél az egyeztetésre bocsátott tervezetben nem tud megvalósulni – írja közleményében az intézet.

(MTI – mti.hu, 2013.01.31.)