Az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe – Június

Változatlanságközeli állapot júniusban

 

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 50,8.


 

A korábbi júniusokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú átlagot (51,7), és az elmúlt három év átlagát is (52,2).

A felmérésben vizsgált részindexek négy kivétellel növekedtek májushoz képest.

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött volt 2013 január-áprilisban, de az elmúlt két havi érték már szűkülésre utal.

 

Történeti áttekintés

 

A Beszerzési Menedzser Index júniusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 50,8. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada májushoz képest összességében minimálisan kedvezőbb folyamatokról számolt be. Az elmúlt egy évben négyszer nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2011. július – 2012 júniusa között eltelt évhez képest, de akkor az ötből négy szűkülő hónap 2011 végén koncentrálódott, szemben a mostani töredezett mintázattal. 2010. július – 2011. június között ugyanakkor egy szűkülő hónapot sem mértünk. A június havi index 3,7 százalékponttal magasabb a májusi értéknél (47,1). Június összességében átlagon aluli hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; a júniusoké 51,7), és a mostani érték ezt is alulmúlja. Az elmúlt három évben a júniusi átlag (52,2) jóval az idei érték felett volt.

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe növekedett májusi értékéhez képest, és a múlt havi szűkülés után immár a termelt mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben tizenegyszer volt nagyobb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe erősebben növekedett, és a mostani a hetedik legmagasabb júniusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya ennek megfelelően emelkedett, ötödször az elmúlt hat hónapban, ami még mindig kedvezőbb az egy évvel ezelőtti helyzetnél (hat hónapból három szűkülés).

A júniusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett májushoz képest, de az ütem gyengült. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték. Az index értéke negyvenhat hónapból 45-ször volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek elkezdtek növekedni az elmúlt hónapban tapasztalt szűkülés után. Az idei júniusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján némileg átlag feletti, de csak a tizenegyedik legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett, ez idén eddig öt-egy a bővülés javára.

2011 utolsó negyedévében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, 2012 januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak öt hónapban jelzett csökkenést, 2012. júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben, valamint a múlt és a mostani hónapban. 2013 januárjától az index bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend maradt abba.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe nőtt májusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, és a hetedik legalacsonyabb júniusi adat. A beszerzett mennyiség ötször növekedett eddig az idei év folyamán.

A beszerzési árak esetében az árak csökkenése abbamaradt és enyhe növekedést jeleztek a válaszadóink. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt negyven hónapban harminckilenc alkalommal növekedtek.. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legalacsonyabb júniusi ütem.

A késztermékkészletek szintje júniusban alacsonyabb lett. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei mélyen átlag alattinak mondható, és a második legalacsonyabb 1995 óta (2009 után). A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az elmúlt hat hónapban négyszer csökkent az index értéke.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent májushoz képest, és a januári egy hónap szűkülés után ismét az import mennyiségének csökkenését jelzi. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke emelkedett az előző hónaphoz képest. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de az idei értékek ismét növekedést jeleznek, május kivételével.

Egy-két különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: speciális perselyek, munkahengerek, élőállat. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területről (pl. speciális, Törökországból érkező anyagok, zártszelvény, szálanyagok, prepolimer). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink acél és tojás esetében.

 

Információk és módszertan

Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa. Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. A havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából az EU VIP Consulting Kft. végzi. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések – 0,3; termelési mennyiség – 0,25; foglalkoztatás – 0,2; szállítási átfutási idő – 0,15; vásárolt készletek – 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.